Laddar

SAS-chefen varnar för svagt 2003

SAS VD Jørgen Lindegaard tror inte på någon vändning på flygmarknaden under 2003.

- Vi är pessimistiska, säger han till Affärsvärlden.

Någon vändning för SAS tycks inte vara i sikte. Efter gårdagens utspel från Lufthansachefen Juergen Weber om ett fortsatt tufft år 2003 tecknar hans kollega Joergen Lindegaard en ännu dystrare bild om framtiden.

– Vi är pessimistiska och vi tror att den svaga konjunkturen kommer att hålla i sig åtminstone under första halvan 2003. För SAS del räknar vi inte med någon draghjälp från konjunkturen utan inriktar oss på fortsatt lönsamhetspress, orsakat av passagerarflykten från till affärs- till ekonomiklass, säger Jørgen Lindegaard.

Beskedet är i praktiken en vinstvarning. På måndag kommer SAS med passagerarstatistik för december då den dåliga utvecklingen på marknaden väntas bekräftas.

HÅLL I ER: SAS-chefen har inga goda nyheter.

Än värre blir det förstås om ett Irakkrig bryter ut. SAS har höjt sina terminssäkringar för flygbränsle från 60 till 90 procent – en tydlig signal att bolaget är inställt på ett krig.

– Vi kan inte säga hur stora effekterna blir. Men tack vare vårt arbete med att sänka kostnaderna står vi bättre rustade än vid Gulfkriget. Vår exponering mot mellanöstern är mycket liten jämfört med exempelvis Lufthansa. Den stora risken ligger på det konjunkturella planet och om kriget leder till en recession i USA, säger Lindegaard.

Idel pessimister
SAS-chefen är bara en i raden av flygbolagschefer som yttrat sig pessimistisk om framtiden. Nyligen vinstvarnade KLM och Rod Eddington, chef för British Airways sade nyligen med adress till sina anställda att bolaget inte heller under 2003 kan räkna med att kunna öka omsättningen.

– Det KLM och British Airways kommunicerar nu sa vi redan i samband med rapporten för tredje kvartalet i fjol. Redan då kunde vi se att nedgången skulle fortsätta under fjärde kvartalet, säger SAS-chefen.

Lindegaard ställer sig också tveksam till Lufthansa-chefens optimistiska utsikter för 2004 där tysken räknar med att flygtrafiken kommer att öka dubbelt så mycket som övriga ekonomin.

– Traditionellt har det funnits ett sådant samband mellan BNP-tillväxt och flyget men strukturomvandlingen i branschen gör att detta resonemang är passé.

Tänker köpa fler aktier
För SAS del blir år 2003 ett år där nyförvärven Braathens, Air Botnia och Spanair ska integreras och några strukturaffärer är inte aktuella. Det av SAS nyligen etablerade lågkostnadsbolaget Scandinavian Light betraktar Lindegaard som en försöksverksamhet och någon större expansion tycks inte vara aktuell. Dansken tillbakavisar också uppgifter om att SAS skulle vara intresserat av att köpa den nordiska verksamheten av brittiska charterbolaget Mytravel (Ving, Spies, Always),

Huruvida Lindegaard kommer att lyckas med att få upp aktiekursen i SAS återstår att se. Aktien handlas runt femtio kronor – en nivå som han själv bedömer som prisvärd. Så sent som i december i fjol köpte dansken 3000 aktier i bolaget.

– Självklart är det rätt tillfälle annars hade inte köpt. I den mån regelverket tillåter tänker jag fortsätta att köpa aktier i SAS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.