Satsa på avknoppningar

Electrolux är på väg att dela ut Husqvarna och Securitas ska bli fyra bolag. Det blir sannolikt bingo för aktieägarna. Affärsvärldens granskning av de senaste avknoppningarna på Stockholmsbörsen visar att potentialen är stor.

Det våras för avknoppningar. Om några månader sätter Electrolux sina utomhusprodukter på börsen under namnet Husqvarna. Scribona är uppe i samma process med sitt dotterbolag Carl Lamm. Och marknaden chockades ganska rejält när Securitas berättade att de ska delas i fyra bolag framåt hösten. Samma årstid ska också Westergyllen ta sin byggrörelse till börsen.

Det mesta pekar på att avknoppningarna kommer att bli framgångshistorier. Affärsvärlden har nämligen tittat närmare på de 14 senaste avknoppningarna och alla har gett en positiv avkastning (Länk till listan hittar du i botten av artikeln).

11 av 14 har slagit index med råge – Avanza och Transcom med oerhört stor marginal. Men även de tre som gått sämre har levererat en hyfsad avkastning med undantag av Pergo. I fallet Pergo ska det dock påpekas att bolaget var så gott som konkursmässigt när det sattes på börsen, varför återhämtningen trots allt är värd en eloge.

De 14 avknoppningarna är värda att reflektera över, eftersom de kommer från bolag där många inte ansåg en avknoppning var självklar. Exempelvis var Avanza tidigare en integrerad del av Hagströmer & Qviberg, och Addtech skiljer sig inte nämnvärt från Bergman & Beving. Den senaste tidens avknoppningar är därmed väsensskild från de uppbrytningar av konglomerat som skedde under nittiotalet med följden att verksamheter renodlades och bolag delades ut till aktieägarna. På detta sätt fick exempelvis Volvos aktieägare ett knippe Swedish Match – aktier.

Historiskt sett har Stenbeckssfären varit ett föredöme och det är lätt att glömma att miljardbolagen Metro, MTG och Tele 2 faktiskt också delades ut till aktieägarna en gång i tiden.

Kanske är det därför inte så förvånande att både Transcom och Invik blivit riktiga succéer på börsen. Avanza kom ut precis innan internethandeln slog igenom och har stigit med makalösa 1118 procent sedan 1999. Bergman & Bevings avknoppning av Addtech är också en praktsuccé, eftersom den senare har stigit med över 200 procent. Värt att notera är att Bergman & Beving också har haft en lysande resa sedan utdelningen, vilket för övrigt också gäller för många andra bolag som släppt ifrån sig verksamheter.

Plumpen i Bergman & Bevings protokoll är Lagercrantz, som haft problem och genomfört ett par vd-byten. Intressant i sammanhanget är att tabellens bolag har väldigt skiftande branscher. Från bank och finans, via handel, verkstad och fastigheter, vilket talar för att det inte är fel att hävda att det verkar ganska uppenbart att avknoppningar oftast blir en bra affär för aktieägarna. Dessutom har flera utdelande bolag utöver de 14 (se tabell) blivit uppköpta de senaste åren med feta premier som följd.

Varför har avknoppningar blivit så lyckade?

En av anledningarna är förstås att bolagen får lysa själva. En dotterbolagschef blir vd med all den press och positiv stress som det innebär. Bolaget kan dessutom fokusera, köpa företag med den egna aktien, skuldsätta sig hur de vill och så vidare.

Helt enkelt bli ett eget företag istället för att vara en osynlig del av en större koncern. Den klassiska kommentaren när ett bolag meddelar att det ska dela ut ett dotterbolag brukar vara ”det finns ingen anledning till att kursen ska rusa, delarna har ju funnits där hela tiden”.

Men ingenting kunde vara mera fel. Marknaden har en förmåga att underskatta vad ”delen” kan skapa på egen hand. Det visar om inte annat tabellen. Tilläggas bör att vi räknat kursutveckling från slutkursen första handelsdagen. I många fall innebär det att kursen stigit ännu mer, eftersom moderbolagets kurs oftast reagerat positivt när nyheten om att avknoppning ska ske meddelats och dessutom brukar kursen öppna på en hög nivå redan första dagen när handeln drar igång.

Succéerna ökar trycket på bolag som Gambro, SCA och Volvo där flera fina verksamheter inte prissätts rätt av marknaden, eftersom de göms och tyngs av en stor koncern. Vän av ordning har bara en fråga: vad väntar de på?
____________________________________

Flera av de bolag som delats ut till aktieägarna på senare år har försvunnit genom uppköp:

*Fabege delade ut Drott, som köptes av Stena. *NCC delade ut sin maskinrörelse (Altima), den köptes av finska Ramirent.
*Perbio Science delades ut från Perstorp och blev uppköpt av ett utländskt bolag.
*Getinge delade ut Lifco, som senare köptes av Carl Bennet. *HQ Fonder, blev uppköpta av Hagströmer & Qviberg.

***Vissa bolag har valt att sälja ut sina dotterbolag istället för att dela ut dem, exempelvis Telia Sonera med Eniro och Industrivärden med Indutrade, därför har vi exkluderat dem ur tabellen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets