Saudi Aramcos aktie rasar

Oljebolaget Saudi Aramcos aktie rasade maximala 10 procent på Tadawul-börsen i Riyadh på måndagen. Bolagets prissänkningar möttes av ett flertal förfrågningar om extra leveranser, skriver Bloomberg News.

Saudiarabien avser att utöka oljeleveranserna till mer än 10 miljoner fat per dag efter att Ryssland vägrat gå med på utbudssänkningar under förra veckans möte i Opec+, att jämföra med en global efterfrågan på knappt 100 miljoner fat per dag.

Utbudsökningen kommer i praktiken genomföras via Saudi Aramco, som staten äger 98,5 procent av. Rabatterna kommer riktas särskilt mot Europa, USA och Sydostasien, enligt Bloomberg News källor.

Aramco står i färd med att färdigställa så kallade ”nominations” för april under de kommande dagarna, enligt Bloomberg News. Totalen för hur stora utbudsökningarna blir kommer således klarna inom de närmaste dagarna.

Saudi Aramcos aktie handlades ned till 30 riyal på måndagen, vilket är under noteringskursen och över 20 procent under högstanoteringen 38 dollar, en kurs som nåddes dagarna efter börsnoteringen i december 2019. Emissionen i noteringen gjordes till 31:50 riyal.

Oljepriserna var ned med nära 30 procent på måndagsmorgonen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.