SBAB: Bostadspriserna ska ner något till

Statliga bolånejätten SBAB tror fortsatt på att bostadspriserna ska ner några procent till under hösten innan botten är nådd.
SBAB: Bostadspriserna ska ner något till - Hus vinter
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT

”Vi ligger kvar med vår bedömning om att bostadspriserna ska ner 20% i förhållande till förra vårens toppnoteringar. I ett par regioner har villapriserna redan fallit nästan så mycket. Bostadsrättspriserna bör pressas tillbaka ytterligare framöver när många föreningar väntas höja avgifterna kraftigt runt årsskiftet”, säger chefsekonom Robert Boije i senaste Bomarknadsnytt.

Antalet påbörjade bostäder nästa år väntas uppgå till låga 20 000, en siffra som riskerar att bli ännu lägre än så eftersom den officiella statistiken bygger på startbesked och inte när spaden faktiskt sätts i marken.

SBAB efterfrågar strukturriktade åtgärder från politiskt håll för att komma tillrätta med problemen. Boije nämner bland annat tidigare subventioner som getts för byggnation av hyreshusbostäder, samt föreslår temporärt slopad eller kraftigt reducerad stämpelskatt för nya småhus.

”Jag är orolig för att man från politiskt håll underskattar konsekvenserna av det som nu sker inom bostadsbyggandet. Vi behöver fler bostäder för att inte spä på bostadsbristen och trångboddheten. Det behövs också för att främja en god ekonomisk tillväxt efter att inflationskrisen är över, säger Robert Boije och fortsätter:

”Även höjt tak för uppskov med tidigare kapitalvinster bör övervägas för att stimulera efterfrågan på nya bostäder. Sådana temporära åtgärder bör ha en måttlig effekt på både inflationen och statsfinanserna.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Annons från Valour