SBAB: Går inte att utesluta ett större boprisfall

Statliga bolånejätten SBAB anser att det inte är självklart att Riksbanken skall höja räntan lika mycket som ECB. Chefsekonom Robert Boije menar att ett större boprisfall inte kan uteslutas, om bolåneräntorna ökar mer än vad banken tidigare bedömt.
SBAB: Går inte att utesluta ett större boprisfall - WEB_INRIKES
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: SBAB / TT

Vi tror att Riksbanken höjer styrräntan nästa vecka från 1,75 till 2,5%t då det senaste inflationsutfallet visar att den underliggande inflationen fortsatte att stiga i oktober trots att KPIF föll tillbaka något. Vi tror att den sedan höjs till 2,75% i februari innan höjningscykeln är färdig, men vi utesluter inte större höjningar. Om inflationen, framför allt den underliggande, fortsätter att komma in högt och andra centralbanker, särskilt ECB, fortsätter att höja sina styrräntor är det troligt att Riksbanken ser sig tvungen att följa efter”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Samtidigt är bolånejätten skeptisk till att följa efter ECB.

”Jag tror samtidigt att det vore ett misstag om Riksbanken rakt av följer ECB:s höjningar av styrräntan, även om en mindre höjning än ECB:s skulle kunna påverka kronkursen negativt och höja den importerade inflationen. Sveriges – relativt EMU-ländernas – sämre ekonomiska tillväxt, större räntekänslighet och boprisfall bör rimligen väga tungt i räntebeslutet. Historiska erfarenheter visar dessutom att man inte bör stirra sig blind på mycket osäkra valutakurseffekter”, säger Robert Boije.

Chefsekonomen pekar på att bostadspriserna fallit tungt de senaste månaderna och att de nu har närmat sig bolåneinstitutet tidigare prognos om ett fall på 20% från toppen i flera regioner. Upprevideringen som har skett kring prognosen för bolåneräntan har inte föranlett en prognosförändring med större bostadsprisfall. Huspriserna väntas enligt SBAB falla med 22% medan bostadsrätterna väntas sjunka 19%.

”Det går inte att utesluta ett större boprisfall än vad vår prognosmodell visar om bolåneräntorna går upp mer än vad vi nu bedömer. Elprisernas långsiktiga utveckling kan också komma att påverka särskilt priserna på hus men här är osäkerheten alltjämt mycket stor. Enligt den aktuella terminsprissättningen på Nord Pool ser just nu elprisuppgången för den kommande vintern inte lika dramatisk ut som nyligen. Samtidigt indikerar den en större prisuppgång nästa vinter”, säger Robert Boije.

SBAB pekar också på att byggsektorn har fått en trippelsmäll riktad mot nybyggnationer i form av stigande räntor, inflation och generellt ökade byggkostnader kombinerat med fallande priser i andrahandsmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets