Fastighet SBAB
SBAB: Säljare vill ha för mycket betalt

Omsättningen vad gäller bostäder är ned med 30% mot två år sedan. Samtidigt är utbudet upp 50%, och mäklarkåren tror på en ytterligare ökning av utbudet. En majoritet av mäklarna i storstadsregionerna, 65%, uppger att säljarna inte vill sälja till det pris som köparna just nu är beredda att betala. Det skiljer sig lite åt i olika delar av landet dock.
I Malmö uppger hela 82% av mäklarna att säljarna har en obsolet bild av marknadsläget. I Stockholm är motsvarande siffra 67%. I Göteborg uppger 60% av mäklarna att säljare och köpare kommer överens.
“Att säljarna inte vill göra affär på den prisnivå som spekulanterna är beredda att betala förklarar den rekordlåga omsättningen på bostadsmarknaden och det stora utbudet av bostäder. Mäklarna tror också att utbudet kommer att öka ytterligare vilket kan vara ett tecken på att de inte tror att säljarna kommer sänka sina förväntningar i närtid. Om så blir fallet kommer antalet bostadsaffärer även framgent att vara få jämfört med före prisnedgången”, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.
“Göteborg går mot strömmen. Där uppger en majoritet av mäklarna att köpare och säljare möts. Det syns inte i antalet affärer ännu men det kan tyda på att ett skifte är att vänta under årets sista kvartal och det ska bli intressant att följa”, fortsätter hon.
Mäklarkåren är samtidigt mer pessimistiska kring prisutvecklingen nu än vad man varit tidigare. Inför det förra kvartalet förutspådde 36% av mäklarna stigande bostadsrättspriser. Idag är det 9% som spår stigande priser. Totalt 42% av mäklarna tror på sjunkande bostadsrättspriser det kommande kvartalet och 50% tror att priserna kommer att vara oförändrade. Vad gäller villor tror 46% på sjunkande priser, en ökning från 20% det senaste kvartalet. 42% tror på oförändrade priser och 12% på stigande priser under årets fjärde kvartal.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.