SBAB ser fortsatt låga boräntor

Reporäntan höjs i november 2023 och de rörliga boräntorna kommer att ligga mer eller mindre stilla fram till dess. Samtidigt väntas de långa bundna boräntorna höjas senare än tidigare väntat, skriver SBAB i sin senaste boränteprognos.
SBAB:S Robert Boije och bostadsmarknaden.
SBAB:S Robert Boije. Foto: Hasse Holmberg / TT och SBAB

Vid det förra prognostillfället pekade trenden på stigande långräntor, men sedan dess har de långa globala och svenska marknadsräntorna sjunkit oväntat. Nedgången i långräntorna talar för att de långa bundna boräntorna höjs senare än tidigare väntat, skriver SBAB.

”Vi blev lite tagna på sängen av nedgången i långräntorna under sommaren. Samtidigt befinner vi oss i en situation där osäkerheten om utvecklingen är ovanligt stor. Varierande inflationsförväntningar, potentiellt nya mutationer, tidsplanen för avvecklingen av de okonventionella penningpolitiska åtgärderna men också konkurrensen om bolånekunderna är faktorer som gör det svårt att bedöma boränteutvecklingen framöver”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Samtidigt tror SBAB att reporäntan kan höjas mot slutet av 2023.

”Vi har i vår nya prognos flyttat fram Riksbankens höjning av reporäntan några månader med anledning av det nya ränteläget. Vår bedömning är dock fortfarande att reporäntan höjs betydligt tidigare än den bedömning Riksbanken gör. Utifrån vår bedömning kan de rörliga boräntorna antas ligga kvar på ungefär nuvarande nivå fram till hösten 2023”, säger Robert Boije.

Enligt SBAB kommer räntan i januari 2023 på ett lån bundet på två år att ligga på 1,7% och räntan på ett lån bundet på fem år på 2,0%, vilket kan jämföras med nuvarande nivå på 1,4 respektive 1,5%.

Allt fler väljer också att binda sin ränta på lite längre tid. Dock påpekar Robert Boije att det är viktigt att vara vaksam på den stora skillnaden mellan list- och snitträntorna.

”I den mån skillnaden inte förklaras av en transparent prissättningsmodell där det tydligt framgår vilka faktorer som vägs in i den faktiska ränta som erbjuds tycker jag att det är lite av ett otyg med en så stor skillnad mellan list- och snitträntorna, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.