Scandic faller i börspremiären

Scandic Hotels fick i den tidiga premiärhandeln se sin aktie handlas under introduktionskursen.

Kursen var 65 kronor klockan 09.16, att jämföra med introduktionskursen 67 kronor. Det aviserade utförsäljningsintervallet var 66-81 kronor.

Inför noteringen rådde Dagens Industri sin läsare att teckna aktien medan SvD Näringsliv rekommenderade att avstå.

”Scandic Hotels är den första börsnoteringen på länge där man undrar om säljarna EQT och Accent tänker krama ut sista öret och lämna så lite som möjligt till köparna. Den historiska lönsamheten ligger på 3-4 procents rörelsemarginal vilket skulle indikera cirka 500 miljoner kronor i normaliserat rörelseresultat att jämföra med att rörelsen säljs ut för minst 10,5 miljarder kronor. Det är verkligen urdyrt för ett bolag som i princip inte har några tillgångar annat än ett bra varumärke och pigga medarbetare”, skrev Peter Benson på SvD Näringsliv inför Scandic Hotels notering.

”Vi hoppar inte jämfota över värderingen, men en stark marknadsposition och en vinst på väg uppåt får oss ändå att säga ja”, skrev Dagens Industri.

”Tar vi hänsyn till att nettoskulden faller efter emissionen och efter ett konverterat aktieägarlån, från 6,3 till 3,8 miljarder kronor, och använder en schablonskatt mynnar det ut i en vinst per aktie om 4,60 kronor och ett p/e-tal på 16”, resonerade tidningen.

”Det skriker inte köp om värderingen men då ska man ha med sig att de kommande två åren är det mer synergier från Rica på väg in och det stundar en utrullning av flera stora kvalitetshotell. En tydlig position som nummer ett på en attraktiv hemmamarknad är också värd att betala lite extra för. Vi tecknar”, skrev DI.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.