Scandic Hotels sänker sina hyror med cirka 500 miljoner kronor

Hotelloperatören Scandic Hotels har omfattande hyresförhandlingar och har fått ned sina hyror hittills med cirka 500 miljoner kronor. Samtidigt slår pandemin mot beläggningsgraden som under november uppgick till cirka 20%. Efterfrågan var mycket svag på samtliga marknader.
Scandic Hotels
Scandic Continental vid Klarabergsviadukten. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT
I det tredje kvartalet var beläggningsgraden 36% och i oktober 33%. Hela marknadens RevPAR, intäkten per tillgängligt hotellrum, bedöms ha minskat med mellan 68 och 74%i de nordiska länderna i november, skriver hotellkedjan. Den svaga efterfrågan är särskilt allvarlig i huvudstäderna.

Scandic räknar med en fortsatt mycket låg aktivitetsnivå i december och den genomsnittliga beläggningsgraden för det fjärde kvartalet förväntas uppgå till 20-25%. Kedjan bedömer att marknaden kommer att återhämta sig långsamt med en fortsatt svag efterfrågan under inledningen av nästa år.

”Det förväntas ta flera år innan marknadens RevPAR och beläggningsgrad kommer tillbaka till de nivåer som rådde innan pandemin”, skriver kedjan.

Företaget har också förhandlat om flera hotellhyror. Totalt har dessa sänkts med cirka 500 miljoner kronor. De avtalade och erbjudna hyresreduktionerna omfattar totalt ett 20-tal fastighetsägare, och gäller främst för 2020-2022.

Flera förhandlingar befinner sig fortsatt i ett tidigt skede. För ett flertal Scandic-hotell överstiger hyreskostnaden i dagsläget hotellets totala omsättning, vilket enligt bolaget naturligtvis inte är hållbart.

”I rådande marknadsläge är det osannolikt att nya hyresavtal kommer att tecknas eller att existerande avtal förlängs såvida inte villkoren anpassas till den låga aktivitetsnivån”, skriver kedjan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.