SCB varnar för missvisande arbetslöshetssiffror

Arbetslösheten har stigit oväntat mycket efter sommaren. Men nu varnar Statistiska centralbyrån för att siffrorna förmodligen är felaktiga.

I september var 391 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 61 000 personer eller 1,1 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) senaste siffror.

Enligt säsongrensad statistik har arbetslösheten stigit till 7,3 procent i september – en uppgång som förvånat bedömare av arbetsmarknaden.

Men SCB flaggar nu för att statistiken är felaktig. Myndigheten har haft problem med insamlingen av data.

“Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad”, skriver John Kling, enhetschef för arbetskraftsundersökningarna (AKU), i ett pressmeddelande.

Även nedgången i sysselsättningen har överdrivits i SCB:s redovisade statistik, enligt John Kling.

Felaktigheterna kan dateras ända bak till sommaren 2018 då SCB började med en ny metod för datainsamlingen, enligt myndigheten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.