Schörling har köpt ”Sveriges dyraste hus”

Efter närmare nio år och ett kraftigt reducerat pris har sommarstugan som döpts till "Sveriges dyraste hus" sålts, kan Affärsvärlden berätta.

(UPPDATERAD) Den 6 mars 2008 lades det 62 kvadratmeter ”stora” sommarhuset på S:ta Toras väg i Torekov ut till försäljning. Utgångspriset var 20 miljoner kronor vilket motsvarade ett kvadratmeterpris på 320 000 kronor.

Fastigheten blev snart mycket omskriven i media där den kallades för Sveriges dyraste hus.

En vecka efter att sommarhuset lades ut till försäljning togs investmentbanken Bear Stearns över av JP Morgan med hjälp av den amerikanska staten. Natten till den 15 september samma år ansökte investmentbanken Lehman Brothers om konkurs.

Mitt under finanskrisen fick ägaren ett bud på 16 miljoner kronor men tackade nej, enligt den då ansvarige fastighetsmäklare Thomas Darpö. Sommarhuset har därefter haft svårt att hitta en ny ägare trots att utgångspriset har sänkts i flera omgångar, vilket Affärsvärlden har rapporterat om.

Efter drygt åtta år och sex månader på marknaden har sommarhuset nu äntligen sålts. Slutpriset skrevs till 13 miljoner kronor och köparen är Kerstin Schörling, 67. Hon är gift med affärsmannen Melker Schörling, 69, god för närmare 60 miljarder kronor.

I förra veckan meddelade Melker Schörling att han lämnar samtliga styrelseuppdrag.

”På grund av att jag sedan en tid tillbaka drabbats av en gradvis försämrad hälsa kommer jag att lämna mina styrelseuppdrag vid vårens stämmor 2017”, skrev han i ett pressmeddelande den 24 oktober.

Melker Schörling är i nuläget styrelseordförande i mätteknikbolaget Hexagon, polymerbolaget Hexpol, fettillverkaren Aarhus Karlshamn och investmentbolaget Melker Schörling (MSAB).

Onsdagen den 26 oktober greps Hexagons vd Ola Rollén misstänkt för insiderbrott efter ett köp av drygt 280 000 aktier i Next Biometrics. Aktierna köptes privat den 6 och 7 oktober 2015.

Två dagar senare köper Ola Rolléns bolag Greenbridge, som ägs till 40 procent av Melker Schörlings investmentbolag MSAB, två miljoner aktier i Next Biometrics. Nyheten blev känd i dag, måndagen den 31 oktober.

”Jag blev informerad i efterhand om investeringen”, skriver Melker Schörling i ett mejl till nyhetsbyrån Direkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.