Schweiz tillåter snus-försäljning

Schweiz tillåter försäljning av snus, enligt en dom i landets högsta federala domstol.

Det rapporterar TT på onsdagen.

Den schweiziska tullen valde 2016 att neka import av ett större parti snus, ett beslut som överklagades. Landets högsta federala domstol bedömer att försäljningsförbudet saknar rättslig grund, bland annat då försäljning av cigaretter som är mer skadliga, tillåts.

Samtidigt har landets regering lagt fram ett lagförslag om att tillåta försäljning av snus i Schweiz.

”Beslutet innebär att Schweiz blir det tredje landet i Europa med en reglerad snusmarknad efter Sverige och Norge. Vi kommer noga att läsa domen och därefter fatta ett beslut om vilka möjligheter den för med sig”, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör för Swedish Match, i en kommentar till TT.

Sedan tidigare är privatimport av snus tillåtet i Schweiz och Swedish Match säljer sedan hösten 2017 snus i Schweiz via e-handel. Dessutom säljer bolaget den snusliknande produkten chew bags.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.