SD har lämnat yrkande om misstroende mot Löfven

Kort efter att Vänsterpartiet meddelat att de inte längre har förtroende för Stefan Löfven lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om misstroendeomröstning mot statsministern.
Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge håller pressträff i riksdagens presscenter efter att SD har begärt en omröstning om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven och hans regering i riksdagen.
Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge håller pressträff i riksdagens presscenter efter att SD har begärt en omröstning om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven och hans regering i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

”Vi har tillräckligt bra odds för att ta chansen och försöka fälla en dålig regering”, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge på en presskonferens kort efter att Vänsterpartiet meddelat att de vill väcka misstroende mot Stefan Löfven. Bakgrunden till Vänsterpartiets utspel är att de anser att regeringen inte har gått dem till mötes i kravet att slopa förslaget på fri hyressättning i nyproduktion.

För Sverigedemokraterna, som likt vänsterpartiet är emot fri hyressättning i nyproduktion, handlar misstroendeförklaringen dock om mycket mer än just den sakfrågan. På frågan varför SD har lämnat in ett yrkande om misstroende svarar Henrik Vinge:

”Därför att den regering som sitter nu är för dålig. De för en politik som skapar skada. De lyckas inte komma till bukt med kriminalpolitiken, vi har Nordens sämsta pensioner och vi har vårdköer som bara blir längre och längre. Poängen är att vi ska ta chansen att få på plats en bättre regering som tar tag i dessa frågor.”

Samtidigt säger han att det finns en risk att Vänsterpartiet backar, eller att det är möjligt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hittar en gemensam lösning innan misstroendeomröstningen.

”Jag tror att till syvende och sist vill Vänsterpartiet inte byta ut den här regeringen. Men chansen att fälla regeringen är tillräckligt stor för att vi ska försöka ta den”, säger Henrik Vinge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.