SEB: ECB lämnar räntan oförändrad i mars

Europeiska centralbanken, ECB, väntas lämna styrräntan oförändrad vid sitt kommande möte nästa veckan, enligt SEB, som i en analys skriver att den första sänkningen kan komma i juni.
ECB-chefen Christine Lagarde
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Hannibal Hanschke/TT

”ECB har fortsatt att betona vikten av löneförhandlingarna under första kvartalet och pressat tillbaka förväntningarna på en räntesänkning före sommaren. Utsikterna för en räntesänkning i april har också minskat och vi tror att ECB kommer att vänta till juni med att sänka styrräntan”, skriver SEB.

SEB tror även att de långsiktiga utsikter för kärninflationen lämnas oförändrade vid mötet nästa vecka.

”En uppmjukning av ränteguidningen skulle strida mot det senaste budskapet från flera framstående ledamöter i ECB:s styrkommitté som har betonat att marknadens aggressiva förväntningar på räntesänkningar är kontraproduktiva för ECB att uppnå inflationsmålet.”

Inga större förändringar vad gäller utsikterna för tillväxten väntas, skriver SEB.

Den europeiska centralbankens styrränta ligger på 4,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets