SEB: Här är Christine Lagardes största utmaningar som ECB-chef

Christine Lagarde tar imorgon, fredag, över som ECB-chef från Mario Draghi. SEB ser flertalet utmaningar framöver.

“September månads monetära ECB-stimulans med sänkning & nya QE-köp (€ 20 mdr i månaden – start imorgon) gör att autopiloten är på åtminstone i ett par månader”, skriver SEB :s Robert Bergqvist i sin Morning Alert.

Draghis sista räntebeskedEuropeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade. 

Lagarde anses också ha hög trovärdighet, inte minst på grund av hennes erfarenhet som IMF-chef och fransk finansminister.

Han radar dock upp tre utmaningar för Lagarde framöver.

Den första utmaningen är ett svagt inflationstryck som tillsammans med en svajig konjunktur ställs mot en penningpolitisk verktygslåda som gapar tom.

Den andra utmaningen är de sprickor som uppstått mellan centralbankscheferna angående en lämplig policy.

Intern kritik mot nya ECB-stimulanserEuropeiska centralbanken är öppet splittrad om behovet av och riskerna med de nya penningpolitiska stimulanser som den avgående ECB-chefen Mario Draghi lanserade i torsdags.

Den tredje utmaningen gäller en översyn av centralbankens verktyg och mål. En sådan gjordes senast för 16 år sedan.

“Därmed aktualiseras frågan om hur samspelet penning- & finanspolitik kan/bör se ut. Lagarde är en federalist och supporter av eurozonens politiska och fiskala union”, skriver Robert Bergqvist.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här