SEB: Har varit bortskämda med extremt låga kreditförluster

SEB har varit bortskämda med extremt låga kreditförluster på senare år, anser bankens vd Annika Falkengren.

Under det nyss gångna kvartalet ökade dock SEB:s kreditförlustnivå oväntat till 13 baspunkter från 8 punkter under det andra kvartalet.

”Även 13 punkter är ganska lågt med tanke på hur vår portfölj ser ut”, framhåller Falkengren under frågestunden vid presentationen av SEB:s delårsrapport.

SEB:s kreditförluster under kvartalet blev -473 miljoner kronor (-267), jämfört med väntade -295 miljoner enligt en analytikerenkät från SIX News/Inquiry Financial.

”En reservering för ett specifikt problemlån i Danmark gjordes då företagets finansiella ställning genomgående framställts felaktigt i de reviderade räkenskaperna”, skrev SEB i dagens delårsrapport.

Flera svenska storbanker har rapporterat oväntat stora kreditförluster för det tredje kvartalet. SEB-chefen konstaterar att hon inte kan tala för de andra bankerna, men noterar att för SEB:s del var den stora kreditförlusten i Danmark en unik händelse.

”Vi får hoppas att det var unika fall i alla banker”, säger Annika Falkengren.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.