SEB: Ingen bryr sig om inflationen – allt fokus ligger på coronalättnader

KPIF-inflationen kom åter in oväntat lågt i februari, men inte ens för Riksbanken är inflationen särskilt avgörande för tillfället.

Det säger Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

“Det enda man kan konstatera är att Riksbanken kör i uppförsbacke och med den utveckling vi ser nu kommer den uppförsbacken inte att bli mindre brant framöver. Men ingen bryr sig om inflationen i dag. Även när det gäller vad Riksbanken ska göra är inflationen inte i fokus utan hur Riksbanken ska kunna hjälpa till att hantera alla negativa effekter av viruset”, säger han.

Inflationen under Riksbankens prognosKPIF (KPI med fast ränta) steg 0,5 procent i februari jämfört med föregående månad enligt SCB, och steg 1,0 procent jämfört med samma månad föregående år. 

Han tror att ECB:s räntebesked på torsdag eftermiddag kan ge del vägledning i den frågan, då ECB befinner sig i samma situation som Riksbanken, med ett i stort sett uttömt räntevapen.

“Fokus är på tillgångsköp och att erbjuda förmånliga krediter till banker och övriga delar av näringslivet”, säger Johan Javeus.

Han noterar också att det tydliga beskedet från ECB-chefen Christine Lagarde är att finanspolitiken nu måste dra det stora lasset. Det kommer också ständigt nya besked om olika stimulanspaket från länder världen över. Coronaviruset har också brutit tabut om att hålla penningpolitik och finanspolitik åtskilda.

“Vi är i ett exceptionellt läge och jag tror inte man ska titta för mycket på hur det sett ut tidigare, där det framför allt i Europa funnits en ovilja att hjälpa till med finanspolitiken. Nu är det en akut situation på många håll och då kommer regeringar över att hjälpa till”, säger Johan Javeus.

Han säger att de åtgärder som nu vidtas bland annat handlar om att göra det lättare för anställda som är sjuka att stanna hemma, vilket både ger en ekonomisk stimulans och minskar smittspridning. Samtidigt kan företag senarelägga skatteinbetalningar och Johan Javeus tror på fler åtgärder för att hjälpa de värst drabbade branscherna.

“Utan hjälp är det till exempel svårt att se hur många flygbolag kommer att klara sig”, säger han.

Vad gäller coronautbrottet noterar han att “Europa har blivit det nya Kina”, med ett snabbt ökande antal fall i många länder. En ljusglimt är dock att utvecklingen i Kina har vänt, med färre coronafall och återstartad produktion.

“Det går väldigt tydligt åt rätt håll i Kina, med många indikationer som pekar på att kinesisk ekonomi är på väg att komma igång igen. Det hopp man kan ha för Europa är att vi kan få ett liknande förlopp som i Kina, i alla fall på lite längre sikt, och att detta börjar vända om antal veckor. Men läget är väldigt osäkert”, säger SEB-strategen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.