SEB: Intrumaktien för hårt nedtryckt – köp

Den senaste tidens försvagning för kredithanteringsbolaget Intrums aktiekurs förefaller vara för kraftigt tilltagen.

Det anser SEB som, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen, sänkt riktkursen för Intrum till 273 kronor från 307 kronor, men upprepat sin köprekommendation för aktien.

De generellt sett osäkra makroförhållandena och inte minst det osäkra läget i Italien, som svarade för 24 procent av rörelseresultatet under 2019, föranleder estimatsänkningar på 10 till 12 procent under SEB:s prognosperiod.

”Det råder en stor osäkerhet i våra estimat till följd av det ostabila makroekonomiska läget efter utbrottet av covid-19 och dess eventuella långsiktiga följder”, skriver SEB.

Men om situationen skulle visa sig vara övergående i sin natur bör en tydlig uppsida mot estimaten kunna uppstå.

”De flesta kassaflöden försenas då endast och kommer att tas igen när det italienska legala systemet på nytt är uppe och rullar”, framhåller banken.

Italien stod förvisso för 24 procent av rörelseresultatet under 2019, men en mycket lägre andel av kassaflödet. Detta begränsar enligt SEB de finansiella riskerna till följd av Intrums belåning.

SEB sänker sina estimat avseende utdelningen med 20 procent men tror ändå på en höjning till 12:80 kronor för 2020 och sedan successivt upp till 13:60 kronor för 2022. Detta efter att 11 kronor per aktie delas ut för 2019. Intrum erbjuder således en direktavkastning på omkring 8 procent, noterar SEB.

Vidare handlas aktien till ett p/e-tal runt 6 för den vinst som SEB räknar med under 2021 och nuvarande kursnivåer ses således medföra ”attraktiva” möjligheter, heter det.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.