SEB: Kronan är inte så undervärderad som det ser ut

Kronan är undervärderad jämfört med den långsiktiga jämviktsväxelkursen, men mindre undervärderad än den generellt anses vara.

Det skriver SEB i analysen SEK Views som publicerades på tisdagen.

Enligt SEB:s uppdaterade modell ligger kronans långsiktiga “fair value” mot euron i dag omkring 9:70, vilket kan jämföras med dagsaktuell EUR/SEK-kurs runt 10:42.

Mot dollarn ligger kronans långsiktiga jämviktsväxelkurs kring 8:50, att jämföra med dagens USD/SEK-kurs på 9:25.

Den högre långsiktiga jämviktsväxelkursen sedan 2014 förklaras delvis av lägre svenska långsiktiga realräntor jämfört med euroområdet.

En annan faktor är en skarp rörelse uppåt för svenska enhetsarbetskostnader och KPI-inflation jämfört med euroområdet. Svenska “terms of trade” har i stort rört sig sidledes och kan inte vara anledningen för den negativa utvecklingen, skriver SEB.

Om inte dessa faktorer börjar förbättras på relativ basis är det osannolikt att kronans nominella växelkurs kommer hämta igen det som har förlorats mot andra G10-valutor under de senaste åren, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.