SEB: Kronan fortsätter rasa

Den svenska kronan har mött ett kraftigt säljtryck under de senaste sex månaderna med en kombination av fallande riskaptit, kraftig nedgång i exporten och tillväxten och oro för de baltiska valutapeggarna.

Samtidigt finns det allvarliga problem för kronan framöver.

Det skriver SEB Merchant Banking i rapporten “Kronsyn” som publicerades på onsdagen.

De konstaterar att Riksbanken inte har haft någon invändning mot en svag valuta samtidigt som penningpolitiken kommer att fortsätta att tynga kronan då SEB förväntar sig att Riksbanken sänker räntan till 0 procent i april. De svaga exportutsikterna och en förmodligen kraftigare nedgång i tjänsteexporten utgör också risker för kronan. Om det inte hade varit för den betydande försvagning som skett hittills, vilket fått kronan att kraftigt avvika från dess långsiktiga “fair value”, så hade det varit lätt att argumentera för en ytterligare kraftig försvagning på medellång sikt för kronan.

SEB skriver att kronan självklart, givet den nuvarande ekonomiska miljön, bör vara svagare än dess jämviktsläge och spår att kronan handlas på 11:30 mot euron och 9:00 mot dollarn i slutet av juni, vilket kan jämföras med onsdagens noteringar på 10:94 respektive 8:40.

“Däremot så är vi längre fram i ökad grad säkra på att kronan kommer att stärkas och nå 10:00 mot euron i slutet av året”, skriver SEB.

SEB konstaterar att eftersom de har en mörk bild av utsikterna för världsekonomin räknar de inte med någon kvarstående förbättring av riskaptiten. Istället tror de att aptiten på risk förblir i stort sett oförändrad under de kommande månaderna men med risken på nedsidan.

Även om situationen för de baltiska ekonomierna är milt sagt svår och devalveringar av valutorna inte kan uteslutas räknar SEB ändå med att länderna, med stöd av IMF, kommer att klara sina fasta växelkurser. Givet att det svenska finansiella systemet inte verkar ha väsentligt större exponering mot emerging markets än resten av Europa tror SEB att en eventuell “baltisk” effekt på kronan skulle bli tämligen kortlivad. Att marknaden ser det som högst troligt med baltiska devalveringar tyder på att en sådan händelse skulle bli ett typiskt fall av “sälj på ryktet, köp på faktum” för kronan.

SEB konstaterar att den enskilt viktigaste förklaringen till att kronan är så svag enligt deras uppfattning är det bistra ekonomiska läget i både Sverige och omvärlden. Kronan är mycket känslig för konjunkturen, vilket visas av att förändringar i kronan under de senaste tio åren nära följt förändringar i framtidsförväntningar hos svenska företag.

Även om SEB har en mörk syn på både svensk och global tillväxt måste de också ta hänsyn till att svenska företagsbarometrar redan fallit brant till nya bottenrekord.

“Frågan är om vi kommer att få se ytterligare nedgångar under de närmaste månaderna”, skriver SEB.

För det första kan man konstatera att företagsbarometrar i Sverige och i många andra länder faktiskt stabiliserats under de första två månaderna i år. För det andra har svenska företagsbarometrar ytterst sällan skickat falska vändningssignaler. KI:s månadsbarometer har hittills aldrig felaktigt signalerat en botten medan kvartalsbarometern bara gjort så vid två tidpunkter sedan mätningarna startade 1965.

“Skulle vi verkligen ha passerat botten för företagshumöret (vilket inte är detsamma som att säga att tillväxten är på väg att återhämta sig utan bara att tillväxtförväntningarna inte kommer att sjunka ytterligare) kan detta indikera en botten även för SEK”, skriver SEB.

SEB framhåller att det finns övertygande argument för synen att kronan just nu handlas långt under sitt rätta värde. Synen att kronan är undervärderad på nuvarande nivåer mot euron delas också av deltagarna i SEB:s valutaenkät. I genomsnitt anser de att 9:40 är ett långsiktigt motiverat värde på EUR/SEK.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.