SEB ser ökad risk för stagflation

Med kriget i Ukraina har risken för stagflation stigit rejält, skriver SEB. Banken håller fast vid sin prognos om en första räntehöjning i februari nästa år.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

Riskerna för ännu högre inflation har ökat i och med kriget i Ukraina, skriver SEB. Banken tror att inflationen enligt KPIF exklusive energi kommer komma in 0,6-0,8 procentenheter över Riksbankens prognoser under året. Men ändå håller SEB fast vid sina prognoser om en första räntehöjning i februari 2023. Detta på grund av de ökade riskerna för stagflation.

Banken skriver att Ukrainakrisen mycket möjligt kommer att dämpa tillväxten.

”Stagflationsscenariot som utkristalliserar sig kommer att bli en stor utmaning för Riksbanken och ökar osäkerheten om penningpolitiken både i närtid och på medellång sikt. Ändå, givet att prischocken drivs av exogena faktorer, som kommer att tynga tillväxten, är det troligt att Riksbankens direktion är tolerant med hög inflation, särskilt de delar som drivs av livsmedels- och energipriser. Svenska löneökningar fortsätter samtidigt att vara väldigt dämpade”, skriver banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets