SEB spår att Riksbanken sänker räntan i september nästa år

SEB bedömer att Riksbanken har höjt klart räntan, men riskerna för en höjning i november är inte obetydliga.
SEB spår att Riksbanken sänker räntan i september nästa år - Riksbanken Thedeen
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Anders Wiklund / TT

SEB har även flyttat fram den första räntesänkningen till september nästa år. Riksbankens räntebana var samtidigt lägre än bankens förväntan. Det skriver storbanken i ett morgonbrev.

Idag börjar Riksbanken även att sälja dollar och euro. Den svenska centralbanken vill säkra delar av valutareserven genom att sälja 8 miljarder dollar och 2 miljarder euro mot svenska kronor. Det gav också en effekt på valutakursen i torsdags.

”Återstår att se vad som händer när försäljningarna faktiskt påbörjas idag. I ett tal i fredags uppmanade Thedéen andra fonder, institutionella investerare och hushåll för riskerna med hög valutaexponering om kronan börjar stärkas”, skriver banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.