SEB-strategen: Detta får alla varningslampor att lysa rött

Investerare vekar ha ett närmast outsinligt sug efter elbilsaktier, skriver SEB-ekonomen Johan Javeus, som dock menar att exempelvis startupföretaget Rivians värdering får varningslamporna att lysa.
Rivian rusar på börsen och det smittar av sig på Volvo Cars, enligt experter.
Rivian rusar på börsen och det smittar av sig på Volvo Cars, enligt experter. Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen/AP/TT

I onsdags noterades Ford- och Amazonuppbackade Rivian, som tillverkar eldrivna pickuper. Under årets sex första månader förlorade bolaget 994 miljoner dollar. I fjol var förlusten 1,02 miljarder dollar. I september i år slog dock Rivian såväl Tesla som GM och Ford med att komma först till marknaden med en elektrisk pickup, R1-T, som har fått positiva tidiga recensioner.

Bolaget steg 29% under handelspremiären under onsdagen och ytterligare 22% under torsdagen.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus diskuterar även i sitt morgonbrev intresset för just elbilsaktier.

”Tesla backade bara marginellt på nyheten att vd Elon Musk sålt Teslaaktier för $ 5 mdr och det verkar finnas ett närmast outsinligt sug efter elbilsaktier från investerare”, skriver han.

Bästsäljare ändrar spelplanen

Han tar även upp noteringen av just Rivian och pekar på att bolaget Bolaget nu värderas till 105 miljarder dollar, att jämföra med BMW:s värdering på 6o miljarder. Dock har bolaget förbeställningar på 55 000 fordon, medan de bara har levererat ett fåtal, skriver han och noterar att BMW sålt över 2 miljoner

fordon under året.

”Rivian står dessutom inför utmaningen att skala upp sin produktion mitt under den värsta krisen för globala försörjningskedjor någonsin. Själv kör jag elbil sedan flera år och är övertygad om att det är framtiden men jag kan ändå inte hjälpa att känna att detta får alla varningslampor att lysa rött”, skriver han.