SEB: Sverige klarar sig bättre än euroområdet

Sveriges ekonomi väntas klara sig något bättre än euroområdet, men BNP ändå minska kraftigt i år. Det skriver SEB i ett marknadsbrev på onsdagen.
SEB: Sverige klarar sig bättre än euroområdet - eu-sverige-700_binary_6981105.jpg

Coronaviruset har inneburit ett hårt slag för ekonomierna och den största effekten väntas för Italien, följt av Spanien, Frankrike och Tyskland.

Ju längre söderut man går, desto större är beroendet av turism, medan länderna i norr förlitar sig mer på tillverkningsindustrin. Även om en del tillverkningsföretag kan återstarta relativt snart så kommer social distansering och en till stora delar förlorad turistsommar att ha konsekvenser för tillväxten andra halvåret.

Det gemensamma för många ekonomier är att mycket förbättrades fram till slutet av februari, och två starka månader kan till viss del väga upp nedgången i mars. BNP-nedgången kommer därmed att bli tydligast andra kvartalet, även om vissa gradvisa förbättringar kan ske i maj och juni.

Även om Sverige har haft mindre omfattande nedstängningar än andra länder så har folks beteende påverkats i hög grad.

“Ja, vissa caféer och restauranger har haft öppet och affärer kan hålla öppet men det finns uppenbara tecken på att efterfrågan hålls ner. På marginalen tror vi ändå att den svenska tillväxten minskar i något långsammare takt och att möjligheten till återhämtning är lite bättre då en del företag haft öppet”, skriver SEB.

De spår att Sveriges BNP minskar 1,3 procent under första kvartalet och minskar 13,0 procent andra kvartalet, medan helåret visar en BNP-nedgång på 6,9 procent.

Tysklands BNP väntas sjunka 7,8 procent i år medan Italiens sjunker 10,0 procent. För hela euroområdet spås en BNP-nedgång på 8,7 procent i år.

Regeringen spår i vårbudgeten att Sveriges BNP minskar med 4,0 procent i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.