SEB, Swedbank och Danske Bank pressas på börsen efter artikel

SEB och Swedbank faller påtagligt på Stockholmsbörsen efter Di:s avslöjande om att penningtvättshärvorna i bankerna utreds av USA:s USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare.
SEB, Swedbank och Danske Bank pressas på börsen efter artikel - swedbank-seb-danske-900
Swedbank, SEB och Danske Bank. Foto: Helena Landstedt/TT, Henrik Holmberg / TT och Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Swedbank går sämst och handlas ner runt 7% medan SEB tappar 4,2%. På Köpenhamnsbörsen pressas även Danske Bank, som också utreds, med 3,3%.

Penningtvättshärvorna i SEB, Swedbank och Danske Bank utreds av USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare, enligt uppgifter till Di. Misstanken sägs inte enbart gälla penningtvätt utan även bedrägeri.

Tidningen skriver att det visserligen är känt sedan tidigare att USA granskar penningtvätten i Baltikum, men vilka amerikanska myndigheter som ansvarar för utredningen har varit till stor del okänt, liksom vilka banker som formellt är under utredning.

Källor till Di säger nu att det svenska justitiedepartementet i somras mottog en formell begäran om rättshjälp från USA:s motsvarighet. Av uppgifterna framgår att det är SEB, Swedbank och Danske Bank som utreds av tre federala myndigheter.

Brottsmisstankarna ska enligt Di:s källor vara både penningtvätt och bedrägeri samt att utredningen omfattar även bankernas kunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.