SEB:s chefsstrateg: En omfattande kontorsdöd närmast oundviklig

All den kontorsyta som företagen idag förfogar kommer inte längre att behövas i framtiden, utan på sikt är kontorets storhetstid sannolikt över, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
Tomt kontor och SEB:s Johan Javeus.
Tomt kontor och SEB:s Johan Javeus. Foto: Unsplash/SEB

”Även om de allra flesta kommer att gå tillbaka till kontoret när restriktionerna har försvunnit så kommer antagligen många att fortsätta arbeta hemifrån mycket mer än innan pandemin”, skriver Johan Javeus i en analys angående kontorsdöden.

Han menar att en en stor majoritet av de anställda vill fortsätta arbeta på distans och pekar på Sifo-undersökning där 9 av 10 av de med arbeten som medgav att de kan jobba hemifrån vill fortsätta med hemarbete minst en dag i veckan.

Det syns även tecken på detta på bostadsmarknaden, skriver han, där allt fler söker sig bort från storstäderna till kranskommuner och grannlän. De arbetsgivare som inte erbjuder hemarbete kommer också ha svårt att konkurrera om den bästa arbetskraften.

Dessutom har ny teknik och förbättrade arbetsprocesser gör det allt lättare att jobba på distans.

”Att produktiviteten skulle bli lidande av att arbeta hemifrån finns inte heller mycket som tyder på utan tvärtom visar de flesta studier och erfarenheter på motsatsen. I takt med att bilden av det nya normala blir tydligare kommer det också bli uppenbart att all den kontorsyta företagen idag förfogar över inte längre kommer att behövas. Alla kontor kommer självklart inte försvinna och inte många kontor kommer att försvinna direkt men trenden är tydlig – kontorets storhetstid sannolikt är över”, avslutar Johan Javeus.