SEC förnyar försöken med att dra tillbaka chefsersättningar vid felaktig rapportering

USA:s finansinspektion SEC ska göra nya försök med att ta fram regler som tvingar en återbetalning av chefsersättningar vid felaktig rapportering. Det framgår av ett uttalande, rapporterar CNBC.
Nya SEC-chefen Gary Gensler.
Nya SEC-chefen Gary Gensler. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin/TT
Idag är chefers ersättningar kopplade till en rad mått så som försäljning, användartillväxt, leveranser eller resultat per aktie.

”Ibland är dock siffrorna som företagen rapporterar som grund för kompensationen inte korrekta. I dessa fall kan företagen gå tillbaka och revidera eller göra om den finansiella rapporteringen. Som ett resultat av detta kan en chef få betalt för att ha uppfyllt vissa milstolpar som faktiskt inte uppnåddes”, sade SEC-chefen Gary Gensler.

SEC föreslog första gången dessa regler 2015 men de mötte på hårt motstånd. Bland annat för att bolagen riskerar en avnotering ifall de inte korrigerar felen. SEC lämnar nu en 30-dagars period för allmänheten att komma med sina synpunkter innan man tar frågan vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets