SEC överväger mer transparens kring blankningar efter Gamestop-rallyt

Amerikanska finansinspektionen SEC överväger att börja kräva mer transparens kring blankningar, inklusive vem som lånat ut aktierna. Detta är något myndigheten varit tvunget att göra under en lagändring men som aldrig utnyttjats.
SEC
Foto: Andrew Harnik/TT
SEC:s ändrade uppfattning kommer efter de galna rusningarna i hårt blankade bolag som Gamestop förra månaden.

Enligt Wall Street Journal, som hänvisar till källor, kommer också politikerna i kongressen att blanda sig i. Medlemmar i representanthuset ska sammanträda på torsdagen för att undersöka bristen på insamlad blankardata från SEC.

Efter finanskrisen kom nya regeländringar under Dodd-Frank-lagen som krävde att SEC begär ut blankardata. Men myndigheten har fram tills nu avstått från att göra detta. Skälet är oro över om att större investerare hade tvingats göra sina blankningar offentliggjorda skulle andra lockas till att agera likadant och därmed höja kostnaderna för blankare att låna aktier. Men efter att demokraterna tagit över SEC uppges myndigheten nu komma att överväga ändringar i sitt förhållningssätt.

Separat utreder SEC händelsen kring Gamestop, både vad som fick aktien att stiga och därefter att kollapsa. Rollen som blankare hade i det hela utvärderas och det kan komma rekommenderade policyändringar, enligt insynspersonerna.