Securitasbolag anklagas för tortyr
Ett peruanskt säkerhetsföretag, ägt av svenska Securitas, som arbetar med bevakningsuppdrag för stora internationella gruvföretag anklagas för övervåld och tortyr och ska synas av åklagare och en parlamentarisk undersökning i Peru.
Det skriver nyhetsbyrån Reuters i ett telegram från i förra veckan.
Människorättsgrupper anklagar företaget och dess anställda för att ha begått övergrepp i samband med en väktarinsats år 2005.
Fotografier av personer som slagits har orsakat protester i Peru under senare tid, skriver Reuters.
Landet är en stor metallproducent och många avlägsna gruvor vaktas av väktarbolag. I januari i år publicerade en organisation i landet, National Coordinating Committee for Human Rights, fotografier av män och kvinnor som uppgavs vara slagna och skadade av väktare och polis. Det ska ha skett i samband med demonstrationer mot ett tiomiljarderkronorsprojekt, det kinesiskt ägda Rio Blanco, år 2005.
Gruvprojektet vaktades av Forza, ett av Perus största bevakningsföretag.
Forza ägs sedan 2007 av svenska Securitas.
Bolaget köptes, enligt pressinformation på Securitas webbsidor, per 1 december 2007. Enligt pressinformationen var bolaget Forza SA ett av de fyra största väktarbolagen i landet med över 3200 anställda. Värdet på bolaget, där Securitas köpte 90 procent, var 94 miljoner kronor. Omsättningen i det peruanska dotterbolaget uppgick då till 160 miljoner kronor
– Fotografierna visar tydligt hur Forzapersonal spelade en aktiv roll i förtrycket och tortyren, säger Javier Jahncke verksam vid Fedepaz, en annan grupp som arbetar för mänskliga rättigheter.
En bild sägs visa hur en man blöder från nacken och en annan bild visar samme man död dagen därpå, skriver Reuters.
Nu väntar en parlamentarisk undersökning Securitas peruanska dotterbolag. Åklagare har också inlett en undersökning.
Chefen för den myndighet i Peru som övervakar privata bevakningsföretag är också intervjuad av Reuters.
Denne, Ricardo Ganiku Furugen, säger att han väntar på resultatet av åklagarens undersökning innan han bestämmer sig för om Forzas bevakningstillstånd ska återkallas eller ej.
Reuters har försökt få en kommentar från Forza för att få bolagets synpunkter på anklagelserna. Forza hänvisade till Seucuritas huvuvdkontor i Stockholm men där var uppgifterna på tisdagsmorgonen okända.
Till Affärsvärlden säger Securitas informationsdirektör, Gisela Lindstrand, att det är första gången som hon hör de här uppgifterna:
– Vi köpte ju bolaget 2007 och gjorde en due diligence. Då framkom inget av detta.
Hur ser du på anklagelserna?
– Om det är sant hände det ju innan vi köpte bolaget. Vi har inte hört något om detta tidigare. Vad jag kan säga i dag är att inget av Securitas dotterbolag, någonstans i världen, arbetar på det här viset.
Securitas i Sverige har nu startat en intern utredning för att få klarhet kring uppgifterna:
– Jag har skickat frågor till Peru i dag på morgonen. De måste hinna vakna, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.