Sedelpressen på Stureplan

Hundratals nya valutor skapas ur ingenting. Är det en revolution eller en bubbla? Johan Staël von Holstein har sin åsikt klar.

Vem här i rummet äger bitcoin?”

En brittisk, shortsklädd man i 50-årsåldern – han ser ut som om han går till gymmet varje dag, men av någon anledning bara tränar överkroppen – hoppar upp på podiet i mässhallen i västra London och skådar ut över publikhavet.

– Kom igen, upp med händerna.

Han ser nöjd ut med resultatet. Tar ett djupt andetag under den obegripligt tajta pikettröjan.

– Och hur många har sålt sina bitcoin de senaste månaderna?

Ingen räcker upp handen. Mannen ser ännu nöjdare ut.

Excellent. There were a couple of pussies here yesterday, you see.

På främsta raden sitter en ung, ljuslynt svensk kille och skruvar på sig.

Mannen fortsätter.

– Hur många äger ripple?

Ett par händer far upp.

Dogshit! Sälj det genast, skriker mannen.

– En agent för satan, Ben Bernanke, sitter i styrelsen.

– Det är för i helvete ingen riktig kryptovaluta. Det är samma gamla skit som förr. Politiker och banker som förstör värde.

Mannen berättar om sina föräldrars hus, om hur det kostade några tusen pund när de köpte det och att det är värt en miljon i dag.

– Det är kapitalförstörelse.

Han samlar sig snabbt och kommer till saken. Några lovande företag ska få pitcha sina idéer.

Eller: lovande och lovande. Allt beror på vad man tycker om en ryss som lovar att eliminera mobiloperatörernas roamingavgifter om du köper hans nyutgivna valuta. Eller vad man anser om en valuta som kan användas för att avlöna instagramkändisar och youtubeprofiler.

Det där sista företaget tillhör svensken på första raden.

Nu är det han som stiger upp på podiet.

Vi återkommer till honom. För det kanske är på sin plats att förklara vad som pågår här i västra London, där det utan förvarning blivit sommar och 28 grader utomhus. Solen värmer upp den växthusliknande mässhallen och genererar små svettdroppar på de tusentals investerare, entusiaster, programmerare, entreprenörer och lycksökare som kommit till årets Blockchain Expo.

I stort sett alla företag som ställer ut här har lanserat en ICO – en Initial Coin Offering. Det låter som en IPO – en börsnotering – och bygger på samma grundidé, att folk med pengar investerar i ett företag de tror på.

Läs hela artikeln här.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets