Sektorerna som tynger börsen

Stockholmsbörsen ligger på minus vid lunchtid. Här är förlorarna och en börsraket.

I likhet med de ledande europeiska börserna backar Stockholmsbörsen idag, anförd av verkstad, råvarurelaterat och bank.

– Det är en rekyl på det uppställ som vi haft och sedan har det kommit några dåliga nyheter. Bland annat har SSAB varnat för lägre efterfrågan, American Express behöver bli bank för att klara kreditförluster och konkursen i Circuit City. Sedan blev det också en besvikelse över att det kinesiska stimulanspaketet bara höll börserna uppe en dag, säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.00 var OMXS30 2,7 procent lägre till noteringen 666,5. Omsättningen uppgick till blygsamma 3,7 miljarder kronor och den lägre aktiviteten hänvisades delvis till att penningmarknaden i USA håller stängt för firande av Veterans Day. USA-börserna har dock öppet som vanligt.

Cykliskt rekylerade ned efter att ha stigit relativt kraftigt under de föregående två handelsdagarna. ABB som på måndagen steg med 8 procent i spåren av det kinesiska stimulanspaketet vände ned med 4,9 procent till 93 kronor. SKF B sänktes 3,0 procent till 73:75 kronor och Lundin Mining var 4,3 procent lägre till 12:35 kronor.

SSAB A backade med 5,8 procent till 73:50 kronor efter att bolaget uttryckt att det märkt en betydligt kraftigare nedgång i efterfrågan under det fjärde kvartalet än den bedömning som gjordes i slutet av oktober, i samband med delårsrapporten för det tredje kvartalet.

– Det vi har sett de senaste veckorna är att vi har en betydligt kraftigare nedgång i efterfrågan, sade Helena Stålnert, SSAB:s informationsdirektör, till Nyhetsbyrån Direkt på måndagskvällen men avfärdar att den nya bedömningen om efterfrågeläget är en vinstvarning.

– Jag kan inte i dag göra en prognos för hur det fjärde kvartalet kommer att ställa sig, säger hon.

Vidare har JP Morgan sänkt rekommendationen för SSAB till neutral från tidigare övervikt och dragit ned riktkursen till 123 kronor från 150 kronor. Motiveringen till sänkning är att JP Morgan inte ser något som kan lyfta aktien i det korta perspektivet och sänker 2009 års estimat för vinst per aktie med 30 procent till 10:75 kronor.

I banksektorn tappade SEB A 5,1 procent till 78:50 kronor och Swedbank A var 4,6 procent lägre till 67:75 kronor. De båda aktierna kom under press redan på måndagen sedan den lettiska staten i helgen tog över aktiemajoriteten i Parex Bank för att säkra stabiliteten i landets finansiella system, vilket enligt analytiker understryker problemen i Baltikum.

Nordea hade en nedgång på 1,8 procent till 67:30 kronor medan HQ föll 9,6 procent ned till 70:50 kronor. De två bolagen pekas i tisdagens upplaga av Svenska Dagbladet ut som de hetaste spekulanterna när Riksgälden ska sälja kraschade Carnegie.

Vidare är Carnegie fortsatt handelsstoppat och utsikterna för att aktieägarna ska få del av något värde i den process Riksgälden nu inleder ser ut att vara högst begränsade. Värderingen av panten, det vill säga Carnegies två rörelsedrivande dotterbolag, kommer att baseras på tidpunkten vid pantens övertagande och ska då jämföras med lånets storlek.

– Lånets storlek var i alla fall större än Carnegies marknadsvärde på börsen i fredags och värdet har väl inte ökat av att man förlorat tillståndet och sin finansiering. Min gissning är att pantens värde är lägre än lånets värde, men det vet vi inte förrän vi fått en värdering från revisorerna, säger Daniel Barr, chef på Riksgäldens avdelning för bankstöd, till Nyhetsbyrån Direkt.

New Wave lyfte 22,6 procent till 12:90 kronor efter att bolaget redovisat ett resultat efter skatt på 74,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet jämfört med 57,4 miljoner under samma period förra året.

NCC B backade 5,9 procent till 51:75 kronor och utökade därmed måndagens rapportdrivna nedgång på 11 procent. Cheuvreux har sänkt riktkursen för NCC till 50 kronor från tidigare 60 kronor och noterar att tredje kvartalet var svagt rakt igenom och kom in väl under marknadens förväntningar. Deutsche Bank har sänkt riktkursen för NCC till 40 kronor från tidigare 55 kronor.

SAS sjönk 7,2 procent till 31:40 kronor och tyngdes av uppgifter i den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung om att Lufthansa överger sina planer på att förvärva SAS på grund av bolagets förluster vid dotterbolaget Spanair.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.