Sektorn som leder uppgången

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens i inledningen på tisdagen men var efter en dryg timmes handel i positivt territorium.

Marknadssentimentet förbättrades något under natten efter att Bank of Japan vidtagit ytterligare stimulansåtgärder.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,5 procent upp till noteringen 1.074,3. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor.

Den japanska centralbanken sänkte på tisdagsmorgonen oväntat dagslåneräntan till ett intervall på 0,00 till 0,10 procent från tidigare 0,10 procent. Centralbanken bibehåller de månatliga köpen av statsobligationer samt kreditfaciliteten för företag.

Bank of Japan ska också skapa en ny fond värd 5.000 miljarder yen för att förbättra likividiteten. Fonden ska köpa statspapper för 3.500 miljarder yen och företagscertifikat samt andra företagspapper för 1.000 miljarder yen. Dessutom ska fonden köpa börshandlade fonder samt fastighetsfonder.

”Det var mer än vad marknaden väntat, och något tidigare än vad vi förutsåg. Vi applåderar beslutet, även om det finns några tvetydigheter i det officiella uttalandet. Fundamentalt är dagens beslut positivt för japanska statsobligationer och aktier som rörs i det första steget i utvidgningen av köp av tillgångar”, skriver Morgan Stanley i en kommentar.

Cykliska aktier steg på förhoppningar om att fler centralbanker ska följa den japanska.VolvoB steg 1,2 procent till 96:55 kronor,ElectroluxB avancerade 0,9 procent till 161:90 kronor ochSandvikklättrade 0,9 procent till 101 kronor.

Samtidigt dämpades marknadssentimentet något av att Moody´s meddelat att det inleder en ny bevakning av Irlands kreditbetyg inför en eventuell nedgradering. En liknande översyn, inför en möjlig nedgradering, görs också av Nama, National Asset Management Agency, den enhet som skapades för att ta över osäkra tillgångar under finanskrisen.

SkanskaB var 1,5 procent upp till 123:20 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för Skanska till outperform från tidigare neutral.

SEBA steg 1,1 procent till 50:35 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen för SEB till 63 kronor från tidigare 59 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Autolivtappade 0,6 procent till 436:40 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för Autoliv till neutral från tidigare köp. Riktkursen om 68 dollar, motsvarande 459 kronor, upprepas.

”Vi nedgraderar Autoliv till neutral efter att aktien stigit runt 50 procent hittills i år och med 25 procent under de senaste sex månaderna”, skriver UBS.

Börserna i New York sjönk på måndagen sedan investerare sålt aktier och köpt statspapper och dollar för att minska risken inför den officiella arbetslöshetsrapporten samt inledningen av rapportsäsongen senare i veckan.

Dow Jones stängde 0,7 procent ned, en marginell försvagning jämfört vid europeisk stängning då indexet var kring -0,6 procent. S&P 500 tappade 0,8 procent och Nasdaq Composite backade 1,1 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade oregelbunden utveckling på tisdagen. Tokyobörsen vände upp i den senare delen av handeln sedan Bank of Japan adderat ytterligare penningpolitisk stimulans och Nikkei 225 stängde 1,5 procent högre.

Australiens centralbank, RBA, bjöd på en liten överraskning när den lämnade styrräntan oförändrad på 4,5 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,3-0,5 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets