SENEA: Hetaste mätar-bolaget

För den som är intresserad av aktier i elmätarföretag finns tvåalternativ. Senea är hetast. Enercom har ännu inget att erbjudapå den stora hushållsmarknaden.

Marknaden för elmätare kan bli riktigt stor om Vattenfallsjösätter sina planer att förse alla sina 900.000 kunder iSverige och Finland med gratis elmätare. Det rör sig om enmiljardmarknad eftersom varje mätare kostar 2.500 kr med dettakpris som myndigheterna satt.

Det finns flera leverantörer av elmätarsystem: storföretag somABB, Landis & Gyr, Schlumberger, Siemens och små företag somSenea och Enercom. Hittills har det mest sålts system tillproducenter, distributörer och större förbrukare. Det är en merbegränsad marknad jämfört med vad som blir fallet om allahushållskunder skaffar en elmätare.

OTC-bolaget Senea har så här långt varit mest framgångsrik påhushållsmarknaden. Företaget tog en viktig order i fjol närSollentuna Energi beställde elmätare för samtliga 23.000lägenhets-kunder. ABB lär ha varit huvudkonkurrent, men Seneassystem Custcom bedömdes som bättre. Nästa stora upphandling ärVattenfalls beställning av elmätare för sina 36.000 kunder påGotland. Den anbudsstriden skall avgöras före årsskiftet.Uppenbarligen ligger Senea långt framme med sin mätare. Det harockså märkts på aktiekursen. Vattenfalls utspel om gratismätaretill alla kunder fick upp kursen nästan 25 procent på en dag.Sedan har den fallit tillbaka, men ändå ökat 40 procent hittillsi år. Senea har möjlighet att klara en beställning på 900.000mätare. Det är dock sannolikt att storordern, om den blir av,delas upp.

Ett annat litet svenskt mätarbolag, Enercom, påverkades ocksåpositivt av Vattenfalls utspel. Aktien handlas inofficiellt påErik Pensers Reutersida sedan i våras efter en nyemission somgav ca 450 nya aktieägare. Aktien som gått dåligt större delenav året fick en rejäl knuff uppåt och är nu åter påintroduktionskurs, 60 kr. Det är en något oegentlig reaktioneftersom Enercom inte har några mätare för hushållsmarknaden.Enercom har inriktat sig på större förbrukare. Ambitionen ärdock att få fram en hushållsversion.

Enercom använder inte elnätet för att överföra mätinformation. Istället går informationen över telenätet. Men nätägarna, somavgör vilka elmätare som skall installeras, har intresse av attanvända elnätet eftersom det möjliggör annan överföring,exempelvis larmtjänster och internet. Nästa versionEnercommätare skall därför även innehålla elnätskommunikation.Enercom är på väg att köpas upp av Megacon, som gör system förövervakning, säkerhet och kontroll av elnät. Aktieägarna iEnercom erbjuds byta sina aktier och i stället få 50 procent avkapital och röster i det nya Megacon, som är tänkt att blinoterat på SBI-listan 17 december. Affären verkar vettig. Ettsamgående ger ett bredare produktprogram och synergieffekterinom försäljningen.

Nya Megacon får ett börsvärde kring 100 miljoner kr, utifrånkursen på Enercom. Senea värderas i dag till ca 160 miljoner kr.Det är högt med tanke på nuvarande vinster i bolagen. Men 1998kan vinsten lyfta rejält, särskilt i Senea tack vare Custcom.Nya Megacon bedöms i år göra ett nollresultat (proforma) och kannå ett rörelseresultat nästa år på 7-8 miljoner kr, enligtföretagsledningen. Senea gjorde en förlust på 6 miljoner krunder årets första åtta månader på grund av avveckling avolönsamma rörelser. Nästa år kan vinsten i Senea bli 15 miljonerkr, enligt optimistiska analytiker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.