Septembers storförlorare

Månadens förlorarlista innefattar biometri, avkylda tillväxtcase och några emissionsbolag.

Nedan listar Affärsvärlden Stockholmsbörsens svagaste aktier under september månad. Urvalet görs utifrån totalavkastning.

OMXS30-bolaget Fingerprint Cards fick se sin aktie sjunka som ett blysänke. Biometribolaget hamnade under press redan under början av månaden. Då presenterade smartphonejätten Apple sina nya modeller. Även om Apple inte är fingeravtrycksläsarkund hos Fingerprint så var signalen negativ: Apples nya modeller skippar fingeravtrycksläsare och innehåller ansiktsigenkänningsteknik istället. Ungefär ytterligare en vecka senare vinstvarnade Fingerprint återigen, denna gång för det nu precis avslutade tredje kvartalet. Fingerprints snabba klättring in i börsens absoluta finrum riskerar nu att bli kortvarigt – aktien riskerar nedflyttning till mid cap konstaterar Affärsvärlden.

Det svaga sentimetet kring Fingerprint smittade av sig på den mindre branschkollegan Precise Biometrics. Vd Håkan Persson var ute och försökte lugna marknaden om att bolagets royaltyintäkter är volymbaserade, och därmed inte påverkas av prispress på fingeravtryckssensorer. Marknaden förblev orolig ändå.

Även Intellecta, det näst svagaste bolaget på listan, vinstvarnade för tredje kvartalet strax innan böckerna skulle stängas. Kommunikationskonsulten hänvisar till svaghet i dotterbolaget FFW och ska nu omstrukturera sin USA-verksamhet in i oktober.

I både Viking Supply Ships och Sensys Gatso förklaras kurssvagheten av förestående nyemissioner. I det förstnämnda rederibolaget är det frågan om ännu en räddningsemission för att få ordning på balansräkningen medan det senare trafikövervakningsbolaget antytt att deras emission ska finansiera tillväxt.

Därtill tog investerare hem vinster i ett antal av senaste års tillväxtraketer, däribland spelbranschbolagen Netent och Catena Media, probiotikabolaget Probi samt mobilspelsutvecklaren G5 Entertainment. Det sistnämnda bolaget fick häromveckan säljråd från Affärsvärlden.

Största bolag på förlorarlistan var Lundinfamiljens gruvjätte Lundin Mining. De två yttre faktorer som drivit gruvbolagets aktie högre i år har varit en kraftigt försvagad dollar och än större förstärkningar av kopparpriserna, vilka prissätts i dollar. I september har både dollarn och kopparpriserna rekylerat i ogynnsam riktning för Lundin Mining: det vill säga stärkts respektive försvagats.

 

Bolag

September 2017 %

 

 

Fingerprint Cards

-35,0

Intellecta

-34,1

Precise Biometrics

-24,2

Viking Supply Ships

-22,1

Sensys Gatso

-22,1

G5 Entertainment

-19,8

Tradedoubler

-18,9

Netent

-16,3

Catena Media

-14,1

Black Earth Farming

-13,6

Probi

-13,4

SSM

-13,1

Seamless Distribution

-12,8

Actic Group

-9,4

Lundin Mining

-9,3

Lucara Diamond

-8,5

Duroc

-8,0

Beijer Electronics

-7,5

Mips

-7,4

Clas Ohlson

-7,4

Källa: Infront (2017-09-29)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.