Sex banker får böter på 31 miljarder

De sammanlagda böterna som totalt sex banker har gått med på att betala för manipulation av valutamarknaderna uppgår till totalt cirka 4,2 miljarder dollar, motsvarande 31 miljarder kronor, enligt Dow Jones Newswires.

Cirka 3 miljarder rapporterade flera medier om redan i går. De betalades av fem banker till brittiska FCA, amerikanska CFTC och schweiziska FINMA.

Till FCA betalade, i dollar, HSBC 334 miljoner, Royal Bank of Scotland 334 miljoner, UBS 371 miljoner, Citigroup 358 miljoner och JP Morgan Chase 352 miljoner. Det totala bötesbeloppet var 1,1 miljarder pund, motsvarande 1,8 miljarder dollar.

Till CFTC betalade HSBC 275 miljoner, RBS 290 miljoner, UBS 290 miljoner, Citigroup 310 miljoner och JP Morgan 310 miljoner. Det totala bötesbeloppet var 1,5 miljard.

Till FINMA betalade UBS 134 miljoner franc, motsvarande 138 miljoner dollar.

Därutöver har den amerikanska myndigheten The Office of the Comptroller of the Currency bötfällt Citigroup, JP Morgan Chase och Bank of America med totalt 950 miljoner dollar. Citigroup och JP Morgan får betala 350 miljoner var medan Bank of America får betala 250 miljoner.

Det betyder att de totala böterna uppgår till 618 miljoner för HSBC, 634 miljoner för RBS, 618 miljoner för UBS, 1 miljard för Citigroup, 1 miljard för JP Morgan och 250 miljoner för Bank of America.

En sjunde bank, Barclays, var en del av förhandlingarna men drog sig ur i sista stund. Banken uppgav att man erbjöds en liknande förlikning som de andra bankerna, men att man beslutat att söka en annan uppgörelse.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF