SHB: Inflationen underskattas

Handelsbanken tror på räntehöjningar i Sverige långt tidigare än vad både Riksbanken och marknadsförväntningar nu indikerar.

Handelsbanken tror att Riksbankens reporänta kommer att ligga kvar vid nuvarande 0,25 procent om sex månader. Om tolv månader tror Handelsbanken att reporäntan är 0,75 procent.

Det framgår av Handelsbankens konjunkturrapport på torsdagen.

Om två år väntas reporäntan ligga vid 1,50 procent och om tre år väntas den ligga vid 2,25 procent, enligt Handelsbanken.

Motsvarande prognoser från maj var 0,50 procent om sex månader, 1,00 procent om tolv månader, 1,75 procent om två år och 2,25 procent om tre år.

”Bortsett från den låga inflationen ser vi inga starka argument som stödjer nulägets extremt låga reporänta. Utifrån våra bedömningar om stigande inflation samt räntehöjningar i USA, tror vi på räntehöjningar i Sverige långt tidigare än vad både Riksbanken och marknadsförväntningar nu indikerar. Riksbankens KPIF-prognos ser rätt rimlig ut, för första gången på flera år, men vi räknar med att inflationen ändå underskattas”, skriver Handelsbanken.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.