SHB om Ukrainakriget: Bristen på livsmedel kan få djupgående konsekvenser

Bristen på livsmedel kan få allvarliga konsekvenser i form av fattigdom, konflikter och migration, varnar Handelsbanken i en rapport.
SHB om Ukrainakriget: Bristen på livsmedel kan få djupgående konsekvenser - vete-900
Foto: Johan Nilsson / TT

Det må vara energin som hamnat i fokus när det gäller de icke-humanitära konsekvenserna av Ukrainakriget. Men om man får tro Handelsbanken är det bristen på metaller och livsmedel som kan vara en av de största riskerna.

Ryssland och Ukraina står för en fjärdedel av exporten av spannmål såsom vete och korn och dessa utflöden riskerar nu, i och med Ukrainakriget, att utebli, varnar Handelsbanken i sin rapport.

Detta kan leda till högre livsmedelspriser och att försörjningen av livsmedel blir otrygg, vilket i sin tur leder till ekonomisk såväl som politisk risk.

“Enligt ny forskning kan bristen på livsmedel, såväl som höga och volatila priser utlösa våldsamma konflikter”, skriver de och tillägger att det också kan skapa ytterliga migration till Europa.

Ryssland är dessutom en stor producent av jordbruksprodukter såsom konstgödsel och dess komponenter och om denna export stryps kan det ytterligare påverka jordbruken runt om i världen. Rysslands industri- och handelsministerium har redan rekommenderat att stoppa exporten av bland annat urea, ammoniumnitrat och ammoniak tillfälligt.

Högre livsmedelspriser och minskad produktivitet i jordbruken kan, utöver de sociala och politiska riskerna, även gå ut över individer med lägre inkomst och sänka BNP-tillväxten för vissa länder, menar banken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.