Electrolux
SHB ser stor fallhöjd om Electrolux-köpet inte går igenom
I fredags meddelade det amerikanska justitiedepartementet att de avvisar det senaste förslaget från Electrolux kring en uppgörelse om förvärvet av General Electrics vitvaruverksamhet för 3,3 miljarder dollar.
Electrolux faller på måndagsbörsen efter beskedet och Handelsbankens analytiker Karri Rinta menar att fallhöjden är hög om affären inte blir av – och blir affären av väntas den bli urvattnad.
“Nu är sannolikheten i princip 100 procent att det blir en rättegång och då kan man konstatera att bolaget tappar lite kontroll. Hittills hade man kunnat, om man hade velat, hittat en lösning och förhandlat fram något som funkar både för Electrolux och amerikanska justitiedepartementet. Nu måste man blanda in andra personer, som jury och domare, och då blir det definitivt osäkert”, säger Rinta i en kommentar till SIX News.
Redan i somras fick Electrolux nej till affären när de presenterade det första förslaget för justitiedepartementet. Justitiedepartementet menade att köpet skulle hämma konkurrensen på marknaden och motsatte sig därför förvärvet. Enligt medierapporterna är Electrolux senaste förslag i stort sett likadant. Även detta sa justitiedepartementet nej till och nu kan det bli mer eftergifter än vad marknaden hoppats på och därmed ett mer urvattnat förvärv.
“Tittar man på vilka estimat folk har på detta förvärv så är det uppenbart att Electrolux aldrig kommer nå upp till de nivåerna. Det blir betydligt mer urvattnat än vad man har räknat med. Alternativt är att de på riktigt börjar ‘gambla’ och låter domaren bestämma om det blir ett ja eller ett nej. Då kan hela affären falla”, konstaterar Rinta.
Även om aktien fallit 6 procent i dag på fredagens besked ser Handelsbankens analytiker stor fallhöjd från dagens kursnivå på 236 kronor.
“När vi började den här resan låg aktien på 165 och nu har kanske Europa blivit lite bättre sedan dess så man kanske kan motivera en aktiekurs på 180 om det här fallerar. Men det är ändå en ganska stor fallhöjd kvar från dagens nivåer”, säger Rinta.
“Nu vet man att det blir en rättegång och att det minst blir mer eftergifter än vad de räknat med och i värsta fall blir det ingen affär alls. Då faller aktien och då måste de betala 1,5 miljarder kronor till GE i böter så därför är jag lite förvånad att de gått så här långt. De har satsat så mycket på det här och aktien har stigit så mycket så de har väldigt mycket att förlora på att ta det här fallet till rättegång”, avslutar Rinta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.