SHB: Stockholmsbörsen går bättre än globala aktier i tio år – så hög blir avkastningen

Stockholmsbörsen kommer gå bättre än både nordiska och globala aktier de kommande tio åren, spår Handelsbanken. Så här hög avkastning kan investerare i svenska aktier räkna med årligen det kommande decenniet, enligt storbanken.
SHB: Stockholmsbörsen går bättre än globala aktier i tio år – så hög blir avkastningen - WEB_INRIKES
Svenska aktier kommer överprestera mot nordiska aktier de kommande åren, tror Handelsbankens placeringsstrateger. Foto: TT

I takt med att börserna rasat under 2022 så har den förväntade avkastningen framåt “höjts rejält” för olika tillgångar, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Viktor Carlson i den nya upplagan av storbankens tidning Fokus Placeringar.

Han beskriver årets nedgång på Stockholmsbörsen som “brutal”. Men de lägre tillångspriserna gör som agt att den förväntade avkastningen för nya placeringar stiger, poängterar han. Carlson och Handelsbanken spår nu att svenska aktier kommer stiga 8,7% per år de kommande tio åren. Motsvarande prognos för nordiska aktier är 7,9%. Globala aktier kommer avkasta 8,1% per år de kommande tio åren, spår Handelsbanken.

“Våra uppdaterade prognoser visar på den högsta förväntade avkastningen på aktier sedan 2013, men för att ta del av den långsiktiga avkastningen gäller det att klara av de kortsiktiga svängningarna”, skriver placeringsstrategen under rubriken “Efter regn kommer solsken”.

Hans kollega Peter Engstedt, även han placeringsstrateg, konstaterar i samma tidning att ingen vet med säkerhet hur börsutvecklingen blir framåt.

“Det kan mycket väl bli värre innan det blir bättre. Men när börsen fallit kraftigt och värderingarna kommit ner så ökar den långsiktiga avkastningspotentialen. Så på längre sikt talar det mesta för en positiv avkastning från nuvarande nivå”, skriver Engstedt.

Han konstaterar också:

“Ju mer börsen faller och ju mer ont det gör i det korta perspektivet, desto mer positiv borde man vara i det längre perspektivet”.

När är det bra köpläge på börsen? Den frågan ställde sig Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson i en krönika i slutet av september.

Han gav också en checklista med tre saker att hålla utkik efter:

  1. Värderingar som är låga sett till långsiktig vinstutveckling.
  2. Ett nuläge med överdrivet negativt sentiment, gärna skräck och panik.
  3. Tecken på kapitulation, alltså att investerare ger upp och helt överger de trender och favoriter som präglade uppgångsfasen.

Du hittar hela krönikan här.

Vill du veta vilka aktier som går bäst eller sämst på Stockholmsbörsen så hittar du det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.