Förvaltare: ”Aktier har slaktats – börsen är en drama queen”

Efter raset är Stockholmsbörsens värdering lägre än snittet de senaste tio åren, skriver Söderberg & Partners förvaltare Fredrik Lundqvist i en uppdatering.
Förvaltare: ”Aktier har slaktats – börsen är en drama queen” - Stockholmsbörsen
Stockholmsbörsen är lågt värderad, anser Söderberg & Partners förvaltare. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Just nu värderas Stockholmsbörsen till 13 gånger vinsten som bolagen förväntas generera de kommande 12 månaderna. Det är lägre än snittet de senaste tio åren, noterar Söderberg & Partners förvaltare Fredrik Lundqvist i en uppdatering.

Han framhåller att börsbolagens vinster hålls uppe relativt bra.

”Världen hankar sig trots allt fram, det rullar på. I dessa tider tenderar börsen att leva upp till sitt rykte som ”drama queen”, kurserna i flera aktier har slaktats. Visst kan det i vissa fall vara befogat men troligen ligger det ”rätta” långsiktiga värdet i många fall någonstans mittemellan topp och botten”, skriver han.

Stockholmsbörsens värdering är just nu nere på coronanivå, skriver han vidare.

”Det vänder förr eller senare”

Fredrik Lundqvist har ökat i Castellum och även köpt in sig i Thule under september. Tele2 har sålts av.

”Nu när det är som mest dystert – fundera på om du behöver kapitalet du har placerat på börsen eller om du kan koppla bort nedgången. För det vänder, förr eller senare.”

En annan som köper aktier just nu är Affärsvärldens krönikör John Skogman. I veckan skrev han en krönika där han noterade att ”våra fina svenska bolag kommer tjäna mer pengar om fem år än vad de gör idag”.

”Jag köper svenska aktier”

”Då vill jag gärna vara en av aktieägarna. Så varför inte agera på börsen som i mataffären och köpa till extrapris? Köp svenskt. Det gör jag”, skriver Skogman.

Till skillnad mot Söderberg & Partners förvaltare Fredrik Lundqvist vill inte Peder Du Rietz, som förvaltar fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv, äga fastighetskatier just nu. Det säger han i denna dagsfärska intervju med Affärsvärlden.

Vill du veta vilka aktier som går bäst respektive sämst på Stockholmsbörsen? Då hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets