Siffran som lyfte dollarn

USA-börserna steg på måndagen vilket stärkte dollarn under natten mot tisdagen. Dow Jones steg nära 0,5 procent under måndagen.

USA-räntorna steg på måndagskvällen efter ett nytt knippe statistik som kom in starkare än väntat, och då USA-börserna steg efter helgledigheten. Dow Jones steg 0,43 procent under måndagen. Nasdaq-börsen steg 1,1 procent. Den tioåriga statsobligationen steg tillfälligt till över 4 procent för första gången sedan i juni 2009.

”Statistiken visar att den ekonomiska återhämtningen har momentum och att obligationsmarknaden börjar prisa in det”, sade Michael Pond, räntestrateg på Barclays i New York, till Bloomberg News.

USA-räntorna sjönk därefter tillbaka något i den asiatiska handeln, då höga nivåer lockade investerare. På tisdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 1,15 procent, 13 punkter upp jämfört med nivån vid den tidiga svenska stängningen på skärtorsdagen, medan tioåringen är 13 punkter upp på 3,97 procent.

Under veckan emitteras statsobligationer för sammanlagt 82 miljarder dollar, vilket kommer att ha investerarnas ögon på sig efter förra det rätt svala intresset för emissionerna för två veckor sedan.

Emissionerna inleddes på måndagen med 8 miljarder dollar i knappt tioåriga inflationsskyddade obligationer, TIPS, som fick ett bra mottagande med en bid/cover-nivå på 3,43. På tisdagen erbjuds treåriga obligationer för 40 miljarder och senare i veckan tioåriga obligationer för 21 miljarder och 30-åriga för 13 miljarder dollar.

På måndagen rapporterade ISM-indexet för tjänstesektorn ha stigit till 55,4 i mars från 53,0 månaden före, väntat var en uppgång till 54,0. Bland annat steg sysselsättningsindex till 49,8 från 48,6 och orderindex till 62,3 från 55,0.

Inköpschefsindex för industrin hade tidigare visat en uppgång till 59,6 i mars från 56,5 månaden före, väntat var 57,9.

JP Morgan konstaterade att deras globala PMI för industrin visade en uppgång med 1,3 enheter till 56,7 i mars, vilket är den högsta nivån sedan maj 2004, och bara 1 enhet under seriens rekord från starten 1998.

Från USA rapporterades på måndagen också att antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 8,2 procent i februari jämfört med månaden före, vilket var den största uppgången sedan oktober 2001. Väntat var en oförändrad nivå enligt Bloomberg News prognosenkät.

Under påskhelgen har även den amerikanska jobbrapporten för mars publicerats. Antalet sysselsatta ökade med 162.000 personer medan arbetslösheten var oförändrad på 9,7 procent, jämfört med månaden före. Väntat var en uppgång med 184.000 och arbetslöshet på just 9,7 procent.

Sysselsättningen i februari och januari reviderades sammanlagt upp med 62.000 personer.

Exklusive tillfälliga anställningar för Census folkräkning steg sysselsättningen med 114.000 personer i mars, vilket innebär att 48.000 anställdes för folkräkningen i mars, färre än vad många ekonomer hade räknat med.

RDQ Economics skrev i en kommentar att ekonomin nu åter producerar jobb och att uppgångarna i mars var brett baserade, men frågan är i vilken takt det sker. Med Census-räkningen som ett tongivande tema kommande månader (även om det var förvånansvärt dämpat i mars) så riktas fokus mot den privata utvecklingen. Den privata sysselsättningen ökade med i snitt 49.000 per månad under första kvartalet.

Hushållsundersökningen pekar mot en kraftigare uppgång med i snitt 371.000 per månad, samtidigt som arbetskraftsdeltagandet har stigit under varje månad första kvartalet.

”Vår misstanke är att sysselsättningen (i företagsundersökningen) underskattas i återhämtningen liksom den var överskattad under recessionen. Förnekarna kommer att peka på nedgången i den genomsnittliga timlönen, men effekten på inkomsterna kommer att domineras av ökningen i antalet arbetade timmar”, skrev RDQ Economics.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade efter jobbrapporten att USA:s ekonomi visar tecken på att träda in i en period av uthållig tillväxt då företagen börjar anställa igen.

”Vi har mer arbete att göra, men jag tror definitivt att ekonomin blir starkare. Vi har gjort många framsteg, vi har en del kvar att göra och det kommer att ta en tid för att läka alla skador”, sade han.

Under helgen kom nyheten att USA:s finansminister Timothy Geithner beslutat skjuta upp administrationens valutarapport, som ursprungligen skulle ha lämnats över till kongressen den 15 april. Därmed undviks frågan om Kina ska klassificeras som ”valutamanipulatör”, vilket skulle ha kunnat öppna för handelssanktioner mot landet.

Timothy Geithner uppmanade i ett uttalande Kina att röra sig mot en mer flexibel valuta och sade att en rad möten de kommande tre månaderna kommer att bli ”avgörande” för att få till stånd policyförändringar som leder till en starkare, och ”mer balanserad” global ekonomi.

Den uppskjutna rapporten kommer inför att Kinas president Hu Jintao ska besöka Washington den 12-13 april för ett toppmöte om kärnkraftsfrågor.

Bedömare konstaterade att det förefaller som om det finns en outtalad överenskommelse mellan USA och Kina om att Kina kan komma att göra något åt sin växelkurs förutsatt att USA inte utpekar Kina som valutamanipulatör. En åtgärd kan komma före eller i samband med nästa bilaterala SED-möte (Strategic and Economic Dialogue) i slutet av maj.

Japans finansminister Naoto Kan sade att han inte diskuterat yuanen, eller utsikterna för valutapolicyn, med sin kinesiske motpart Xie Xuren vid deras möte i helgen.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:343 mot euron, drivet av starkare data men också nya uppgifter om Greklands problem med att finansiera sig. Mot yenen har dollarn stärkts till 94:10.

Financial Times rapporterar att Grekland denna månad väntas marknadsföra en emission av statsobligationer till investerare i USA, då efterfrågan på landets statsskuld minskar i Europa. Greklands premiärminister Giorgos Papaconstantinou ska leda en resa till USA ”efter den 20 april”, och till bland annat emerging market-investeare marknadsföra en emission på mellan 5 och 10 miljarder dollar.

Enligt Market News har Greklands premiärminister fått information från IMF om möjliga åtgärder och reformer de skulle kräva av landet i utbyte mot finansiella stöd. Åtgärderna kan komma att skapa politisk och social oro, uppgav en källa inom regeringen till Market News.

Den svenska kronan har sedan svensk stängning i torsdags tappat marginellt till 7:21 mot dollarn men stärkts cirka 5 öre till 9:68 mot euron.

Japanska räntor steg på måndagen 1-3 punkter, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter upp.

Tisdagens agenda är relativt tunn, med protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 16 mars som huvudnummer, detta publiceras klockan 20 svensk tid.

Senare i veckan kommer statistik över industriorder och industriproduktion från Tyskland på onsdag och torsdag. Dito för svensk del publiceras av SCB på fredagen.

Under veckan kommer också en del centralbanksbesked. Bank of Japan har policymöte på onsdagen, medan Bank of England och ECB träffas på torsdagen. Ingen av centralbankerna väntas ändra styrräntan, och fokus ligger därmed istället på vilka signaler som kan komma att ges.

tisdag kl 6.00 (torsdag kl 12.00)

==================================

USD/SEK 7:2128 (7:2073) EUR/USD 1:3429 (1:3504)

EUR/SEK 9:6862 (9:7329) USD/JPY 94:05 (93:46)

Jp obl 2 0,17 (0,17) Jp obl 10 1,41 (1,36)

Ty obl 2 0,95 (0,96) Ty obl 10 3,09 (3,11)

US obl 2 1,15 (1,02) US obl 10 3,97 (3,84)

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.