Simon Blecher: Konjunkturen mattas av – men det är börsen som leder vägen

Den humanitära kris som kriget medför och att centralbanker "tävlar i räntehöjningar" är två av flera orosmoln. Men börsen brukar bottna redan när "vi inträtt i en recession", skriver Simon Blecher.
Simon Blecher på Carnegie Fonder
Simon Blecher är förvaltare på Carnegie Fonder.

Carnegies profilerade fondförvaltare Simon Blecher skriver i en uppdatering att september blev ännu en en månad där börsen backade till följd av ökad konjunkturoro.

Energiförsörjningen, kriget i Ukraina och den geopolitiska och humanitära kris som det medför samt centralbankerna är några av de orosmoln som finns, enligt Simon Blecher.

Han menar dock att centralbankerna har ett “relativt begränsat” handlingsutrymme.

Det är också rimligt med en “kraftig konjunkturavmattning”.

“Man får dock komma ihåg att börsen leder den reala ekonomin. Tittar vi på de senaste 30 åren så har börsen bottnat redan när vi inträtt i en recession, inte när vi passerat den”, skriver Simon Blecher under rubriken “Alltid mörkast inför gryningen”.

Han gillar också byggjätten NCC:s aktie på dessa nivåer.

Sparprofilen Günther Mårder gillar också aktier just nu. Här hittar du de fem senaste köpen han gjort på Stockholmsbörsen.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du alltid vilka aktier som går bäst respektive sämst på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.