Ska Lundberg hjälpa Handelsbanken?

Pengarna som försvann

Nytt år, nya insatser? Nej, inte riktigt. Rapporterna blir rejält dåliga och alla varsel bäddar för att bolagen målar framtiden i svart. Som lök på laxen kommer nyemissionerna.

– Nyckeln till börsen framöver är bank­erna och de nyemissioner som de måste göra. Investor kan väl stötta SEB, men vem ska hjälpa Handelsbanken? frågar sig en aktieveteran som fick nöja sig med champagne utan årgång på nyårsfesten.

Industrivärden har inga pengar. Kanske kan Fredrik Lundberg gå in och ta över. Han kan ju alltid sälja Cardo, resonerar veteranen.

En Stingrayjacka från Arcteryx är övertygad om att nyemissionen i SEB dröjer till efter den ordinarie stämman.

– Dels behövs det inte, Investor har ju deponerat 17 miljarder i cash där så rörelsekapitalet är ju lugnt. Sedan kan det nog bli bråk om rösträtten i en nyemission, det vill nog Wallenbergarna vänta med till efter stämman, säger Stingrayjackan.

Utdelning i fara

En annan Golvetvän varnar för Bilia som nyligen plockade in 100 friska miljoner från ägarna.

– I början av året delade de ut pengar och nu tar de in en bra slant. Man kan undra vilken värld ledning och styrelse lever i. Bilförsäljningen har kört i diket och jag tror att vi får se aktien ned mot 5 kronor, säger en lantjunkare på väg till årets första rådjursjakt.

Han ger inte heller några höga odds på att Bilia slopar utdelningen i vår. Men bilförsäljaren är inte ensam om att hålla hårt i kulorna.

– Räkna inte med att Haldex skickar vidare några slantar även om Garphyttan-försäljningen går igenom. Lågkonjunkturen tär på finanserna och pengar lär behövas i bolaget, säger en kobebiff med ostronskivlingsås.

Styrelsen i Volvo sägs fundera på om en halvering av utdelningen räcker och Handelsbankens Pär Boman tänker knappast på extra tilldelning till aktieägarna denna vår.

– Blir det några pengar alls? frågar sig en mittbena.

Det stora katalogtrubblet

Enligt en pålitlig Golvet-källa är slopad utdelning det minsta problemet för Eniros hårt prövade aktieägare. Alla vet att ett brott mot covenanterna betyder trubbel och för Eniros del kan det bli extra rörigt. Lånet, som sägs vara uppe för omförhandling, var ursprungligen på 13 miljarder kronor och togs hösten 2007. De banker som lånat ut pengarna är Danske Bank, DNB Nor, Handelsbanken, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB och Swedbank.

– Räkna med att det blir tufft om någon av bankerna drar öronen åt sig. Vilka av de andra kan då tänkas öka? undrar en välskräddad pennkjol med djup kreditinsikt.

Affärer vid midnatt

Ett halvdussin Fine de Claire från Pontus ostronbar tror att det trots lånetorkan finns affärer att göra.

– Ett köp av Ratiopharm, som ju är ett av världens största generikaföretag, skulle ge Meda den snabba tillväxt som Anders Lönner vill åstadkomma. Månne sitter han som bäst och räknar på om han kan få låna lite till, säger ostronet.

En annan snackis är Neonet, som var på tapeten före jul. Då skulle Citigroup köpa. Nu är det Deutsche Börse. Men ska det bli något får köparna hissa upp premien och följa tyskt exempel.

Ett par lågt skurna Nakknabyxor är dock förvånade över hur högt Porsches pliktbud på Scania i måndags blev.

– Det blir ett fint golv under en stökig vår. Tror att många kommer att lämna in aktierna där, säger Nakknabyxorna.

En tröst i börsdeppet är att pengar till köp och emissioner faktiskt finns där ute.

– Två stora bubblor kommer att brisera under året: obligationer och dollar. Det kommer att pusha in pengar i aktiemarknaden, säger en försiktig optimist.

Defensivmysteriet

Och så till sist ett placeringstips från en slipad aktieräv som fick en botox­behandling i julklapp.

– De flesta är ju defensiva nu, men jag undrar varför alla måste ha H&M? Aktien står ju högre än för ett år sedan. Visst är det ett bra bolag men det finns ju andra defensiva aktier som känns mer intressanta som Telia, Axfood och Getinge, säger den numera rynkfrie.

Men inte Q-Med, alltså?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.