Skakigt slut på veckan
Bolåneinstituten Freddie Mac och Fannnie Mae både rasade och rusade på samma dag och ledde vägen efter en rad motstridiga rykten. I skymundan av den turbulensen noterade råoljan ett nytt intradagsrekord på över 147 dollar per fat, för att sedan falla tillbaka till drygt 144 dollar vid stängning.
Dow Jones Industrial Average-index slutade 1,1 procent lägre, på 11.100,5. S&P 500-index backade med 1,1 procent, till 1.239,5, medan Nasdaq Composite krympte 0,8 procent, till 2.239,1.
Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till knappt 1,7 miljard aktier, drygt 900 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.
På obligationsmarknaden noterades merparten av de korta räntorna nedåt. Tioåringen backade 16 punkter, till 3,96 procent.
Fannie Mae öppnade dagen på minus 49 procent medan Freddie Mac efter ett tag var ned hela 51 procent. Nedgångarna kom efter rykten att den amerikanska regeringen kan komma att ta över ett eller båda bolagen om deras problem förvärras. Ett agerande som enligt Bloomberg News troligen skulle göra aktierna värdelösa. Ryktet förnekades dock snart av USA:s finansminister Henry Paulsson och aktierna började återhämta sig.
Med en dryg timmes handel kom sedan ett nytt rykte att Fed kan komma att stöda med kapital. Aktierna i de båda bolagen rusade och drog med sig hela börsen till rätt sida av nollstrecket.
Efter att även det ryktet dementerats gick luften åter ur, dels de båda bolåneinstituten, men även hela börsen. Till slut stängde Fannie Mae ned 22,3 procent, medan Freddie Mac noterades 3,1 procent lägre.
För andra bolag inom bank- och finansbranschen var dock nedgångarna mer kontinuerliga. Sämst gick Lehman Brothers och JP Morgan som föll med 16,6 respektive 3,9 procent.
Citigroup tappade, under omständigheterna måttliga, 0,6 procent präglad av det tidigare beslutet att sälja sitt tyska kontorsnät, Citigroup Privatkunden, till franska Credit Mutuel för motsvarande 7,7 miljarder dollar.
I skuggan av situationen på finansmarknaden steg priset på råolja kraftigt och tyngde en rad konsumentbolag som kämpar med konsumenter som tvingas spendera allt mer pengar på bränsle och allt mindre på övrig konsumtion.
Wal-Mart backade 1,6 procent, medan Disney noterade en nedgång på 1,4 procent.
General Motors, en av den senaste tidens verkliga slagpåsar, steg 2,4 procent och var det bolag av de 30 på Dow Jones som gick bäst.
General Electric stängde upp 0,1 procent efter att rapporten som presenterades innan öppning varit i linje med förväntningarna samtidigt som bolaget håller fast vid sin helårsprognos för 2008.
Ford steg 6,1 procent efter att bolaget lämnat in en stämningsansökan till den amerikanska skattemyndigheten IRS. Ford vill ha ränta på vad som anses vara felaktiga skattebetalningar.
Apple backade 2,3 procent trots att 3G-versionen av Iphone under dagen börjat säljas i stora delar av Asien och Europa.
Bryggerijätten Anheuser-Busch steg 8,4 procent efter uppgifter att det belgiska bryggeriet Inbev Nv höjt sitt bud med 7,7 procent, till 70 dollar per aktie,
Kemiföretaget Hercules rusade 25,8 procent efter att konkurrenten Ashland beslutat att lägga ett bud på bolaget. Ashland däremot föll 13,3 procent.
Klckan 16.00 publicerades ett Michigan Index på 56,6, jämfört med väntade 55,5. Siffran, som visar stämningen bland de amerikanska konsumenterna, fick dock knappt mätbar påverkan på börskurserna.
Ericsson slutade 14 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.