Skandia Liv byter taktik

Skandia Liv är först ut av de stora fondförvaltarna att göra en kovändning i sin förvaltningstaktik. Borta är taktiken med förändringar i små steg.

Skandia Liv inför en mer radikal förvaltningsstil. Växlingen mellan aktier, obligationer, fastigheter och andra riskklasser blir mer omfattande än tidigare. Skandia frångår därmed den förvaltningsstrategi som byggts upp kring långsiktiga så kallade ALM-studier (Asset Liability Management).

Sannolikt kommer de tre senaste årens kraftiga börsfall att tvinga fler fondförvaltare att backa från dagens trögrörliga förvaltningsstrategier.

– Har vi 35 procent aktier i portföljen och gör bedömningen att börsen kommer att rasa ordentligt så kommer vi inte bara att justera ner aktieandelen med någon enstaka procent i taget. Vi kan komma att göra ett större ställningstagande med en gång och kanske dra ner andelen med 10 procentenheter. Det omvända gäller också, säger Malin Björkmo, förvaltningschef på Skandia Liv.

Förvaltningen sköts av Den Norske bank (DnB) enligt det avtal som tecknades våren 2002, men Skandia Liv kommer att engagera sig mer aktivt i valet av tillgångsslag än tidigare.

– Det är här som Skandia Liv har kompetens att bidra med, och då ska försäkringstagarna få ta del av den, säger Malin Björkmo.

I praktiken betyder det att Skandia Liv framöver på ett mer aktivt sätt kommer att agera för att dämpa effekten av extrema svängningar på börsen. Skandia kan därmed undvika att dras med för långt i olika bubblor eller krascher. Det betyder att fördelningen mellan olika tillgångsslag periodvis kan komma att avvika ganska kraftigt mot vad som är motiverat långsiktigt. Detta enligt branschens så kallade ALM-studier som med hjälp av teoretiska jämviktsmodeller räknar fram den långsiktiga fördelningen av sparkapital som skall ge bästa möjliga värdetillväxt. Modellen tar hänsyn till antaganden om riskpremier och historiska samvariationer mellan olika tillgångsslag.

”Falsk trygghet”
– ALM-studierna fick för stort genomslag under de gyllene åren på 1990-talet. De invaggade oss alla i en falsk trygghet. Riskantagandena i modellerna var för statiska. När värdena föll tvingade modellen många liv- och pensionsbolag att sälja ut all risk. Men att bli kvar med bara obligationer, som en del livbolag har i dag, ger inte tillräcklig avkastning på lång sikt, säger Malin Björkmo.

I det ursprungliga förvaltningsavtalet med DnB ingick 235 miljarder kronor. Kvar i Skandia Liv blev 40 miljarder kronor fördelat på onoterade aktier, en strategisk svensk aktieportfölj med bland annat aktier i Ericsson, och den kritiserade investeringen i sakbolaget If. Ursprungligen hette det att denna portfölj skulle hanteras helt separat från DnB-avtalet. I dag ser Malin Björkmo allt som en helhet.

– Skandia Livs egna placeringar ser vi som rena finansiella innehav som vi kan sälja när det passar oss, säger Malin Björkmo.

Gäller det även Skandias stora aktiepost i exempelvis Ericsson?
– Absolut. Däremot tror jag att vi även framöver ska ha en del aktier som vi förvaltar direkt, eftersom det är bra att ha den typ av kompetens inne i huset.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.