Skarpa nedgångar väntas på Wall Street

Börserna i USA, som på grund av amerikanska sommartid öppnar en timma tidigare under några veckor, såg på måndagseftermiddagen ut att falla brant i den inledande handeln efter att marknaden chockats av ett oljepriskrig Ryssland och Saudiarabien emellan, vilket fått oljepriset på fall.

Det kombinerat med en fortsatt spridning av coronaviruset ledde till rädsla bland investerarna.

USA-terminerna stod stilla under dagen efter att ha stoppats på grund av stora rörelser. Den börshandlade fonden SPDR S&P 500 ETF Trust, som följer S&P 500-index, var klockan 13.55 ned 6,6 procent.

I Europa hade de ledande börserna i Frankfurt, Paris och London under måndagen fallit drygt 7 procent.

Saudiarabien har ställt ut oljepriser långt under marknadens förväntningar efter att Ryssland på fredagen vägrat gå med på nya utbudssänkningar, vilket fick priserna att kollapsa. Brent och WTI-oljan föll med omkring 22 procent vardera.

Som lök på laxen räds även investerarna de kommande negativa effekterna som coronavirusspridningen för med sig. Rese- och transportaktier tyngdes särskilt i förhandeln där Norwegian Cruise Lines föll drygt 11 procent. Delta och American Airlines tappade 6 respektive 5 procent.

Energisektorn tog även ordentligt med stryk där Exxon Mobil föll nära 17 procent inför öppning samtidigt som Chevron dök 16 procent i spåren av det kraftigt fallande oljepriset.

Teknikjätten Apple sålde under februari mindre än en halv miljon smartphones i Kina, som ett resultat av coronavirussmittan, att jämföra med 1,27 miljoner året före. I januari var försäljningen strax över 2 miljoner exemplar. I förhandeln handlades aktien ned drygt 7 procent.

Konsultföretaget Aon har lagt ett aktiebud på Willis Towers Watson, värt cirka 30 miljarder dollar. Aon föll 11 procent i förhandeln, medan Willis Towers Watson steg marginella 1,3 procent till en notering långt under budet på cirka 232 dollar per aktie.

Den amerikanska tioåringen pressades likt marknaden nedåt och noterades till 0,46 procent, vilket speglar ett fall på 30 punkter.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.