Skiftbyte i serieförvärvaren
KÖP. När svensk, nordisk och europeisk industri – i den ordningen – får upp farten gynnas de många specialisterna som förser allt från massafabriker och stålverk till flygplansfabriker och elektronikindustrier med verktyg och maskiner. Och när konjunkturen, som nu, ökar farten från en redan anständig nivå betyder det att ett uppdämt behov av investeringar i industrin måste betas av.
Just i den lyckosamma sitsen befinner sig diversebutiken Indutrade just nu. Företaget, det största i sitt slag på börsen, består av ett hopkok av fler än 200 bolag som har det gemensamt att de är specialister inom en eller några nischer inom process- eller tillverkningsindustrier. Typiska nischer för Indutrade-bolagen är ventiler, pumpar, tätningar eller fjädrar. Bolagen har en tradition av att sköta sig själva under Indutrades paraply.
Johnny Alvarsson, som i april slutade som vd efter 13 år, förklarade en gång att affärsidén är att sälja utrustning som är mindre än en bil och som den lokala platschefen får ta beslut om utan att behöva begära klartecken från styrelsen.
Kvartalsrapporten för två veckor sedan visade att bolaget fått en kanonstart på året. Undantaget är de företag som är inriktade mot varvsindustrin och oljebranschen. Den sammantagna orderingången ökade med 20 procent till 3,7 miljarder kronor, samtidigt som försäljningen och rörelsevinsten sköt fart med uppgångar på 19 respektive 31 procent till nya rekordnivåer. Rörelsevinsten ligger nu i årstakt på 1,6 miljarder kronor.
Indutrades försäljning följer normalt konjunkturcyklerna, så mycket talar för att uppgången håller i sig framöver.
Den nye vd:n Bo Annvik är inget oprövat kort. Styrelsen, med ordföranden Fredrik Lundberg i spetsen, har hämtat honom från vd-posten vid bilunderleverantören Haldex. Vad bolagets cirka 10 000 aktieägare vill höra från denne är att företrädarens förvärvsstrategi, där Indutrade köper 10–15 bolag om året till låga vinstmultiplar, ligger fast.
Indutrade är en av Affärsvärldens favoritaktier. I en rekommendation i november uppmanade vi läsarna att köpa aktien, som vi bedömde var i en tillfällig svacka. Sedan dess har aktien rusat 25 procent till nya rekordnoteringen 210 kronor.
Betyder det att det är dags att tacka för kaffet? Nej. Aktien har rimligen mer att ge framöver. Nu närmast väntar signalpolitik i form av att marknaden vill se att nye vd:n bekräftar att förvärvsstrategin ligger fast och att denne köper aktier i det egna bolaget. Affärsvärlden höjer riktkursen till 248 kronor på ett års sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.