Skiljeman rekommenderar att hyrorna höjs med 5,8% i Stockholms stad

Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen fick ta in en skiljeman för att ta fram en rekommendation om hur mycket hyrorna skulle höjas i Stockholms stad efter att förhandlingarna strandat.
Skiljeman rekommenderar att hyrorna höjs med 5,8% i Stockholms stad - WEB_INRIKES
Hyresgästföreningens logotyp på fasaden vid Globen i Stockholm. Foto: Helena Landstedt/TT

Nu har skiljemannen kommit fram till ett beslut, enligt ett pressmeddelande från tisdagseftermiddagen.

Rekommendationen är att hyrorna höjs med 5,8% från och med 1 april för runt 14 500 hushåll. Fastighetsägarna ville att hyrorna skulle höjas med 12 procent.

”Det är en oerhört hög höjning som kommer att drabba många hårt. Visst är det mycket lägre än de tolv procent som Fastighetsägarna krävde, men det blir tungt för oss berörda hyresgäster”, säger Elisabeth Härlin, ordförande för Hyresgästföreningens privata förhandlingsdelegation i Stockholms stad.

Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg i region Stockholm, Kristoffer Burstedt, säger att det verkar som att man fick betala dyrt för att slippa retroaktiv höjning.

”Höjningen i sig blir betydligt högre än de överenskommelser och beslut från tvistlösning vi har hittills, men slår man ut det på helårseffekt blir det lägre. Problemet är att höjningen på 5,8 procent kommer att ligga kvar i hyran inför kommande år”, säger Kristoffer Burstedt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets