Skillnaderna mellan mäns och kvinnors sparande ökar

Även om antalet kunder hos Avanza stigit sedan juni har skillnaderna mellan hur mycket kvinnor och män månadssparar ökat, skriver nätmäklaren.
Sparande, kvinnor
En kvinna sitter med en dator i knät och kontrollerar aktiekurser på nätet. Leif R Jansson /TT

Sedan juni månad har antalet kunder hos Avanza ökat, men skillnaderna mellan antalet män och kvinnor har bestått.  Drygt 37% av Avanzas samtliga kunder är kvinnor och knappt två av fem nya kunder är kvinnor. Dessutom har skillnaden mellan hur mycket kvinnor och män månadssparar ökat med åtta procentenheter jämfört med juni. I juni månadssparade män i snitt 2 700 kronor och kvinnor 2 300 kronor. I augusti ligger kvinnors sparande kvar på 2 300 kronor, medan mäns sparande ökat till 3 000 kronor.

Miljonärernas favoritfonder

Kvinnor Män
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avanza Zero Avanza Zero
Avanza Global Avanza Global
Swedbank Robur Ny Teknik A Swedbank Robur Ny Teknik A
Länsförsäkringar Global Indexnära TIN Ny teknik A

Miljonärernas favoritaktier

Kvinnor Män
Investor B Investor B
Volvo B Volvo B
Kinnevik B Kinnevik B
Hennes & Mauritz B Swedbank A
Astra Zeneca Hennes & Mauritz B

”Att gapet mellan hur mycket kvinnor och män månadssparar ökar är oroande. På sikt riskerar detta att ytterligare spä på skillnaderna i livsinkomst”, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

Kvinnor som sparar hos Avanza är i genomsnitt fem år äldre än män när de når sin första miljon och är i genomsnitt 55 år gamla när de kan kalla sig miljonärer. Medelkapitalet för kvinnor med över en miljon kronor i sparande hos Avanza är drygt tre miljoner kronor, en miljon kronor mindre än för män.

Samtidigt föredrar kvinnor som nått sin första miljon aktier framför fonder, men preferensen för aktier bland män är desto större. Dock föredrar män och kvinnor ungefär samma aktier och fonder och vad gäller avkastning på sparandet för de båda grupperna är denna nästan identisk.

”Det kan konstateras att de skillnader som finns mellan kvinnor och män, vad gäller riskpreferens på sparmarknaden, även syns bland de mer förmögna kunderna då kvinnor har en större förkärlek för fonder än män. Samtidigt är det intressant att se att det inte är så stora skillnader mellan vilka fonder och aktier som de faktiskt väljer. Såväl förmögna kvinnor som män föredrar billiga indexfonder, investmentbolag och ny teknik. Därutöver ser vi en tydlig preferens för traditionella svenska bolag med Volvo i topp”, säger Moa Langemark.