Skolexempel på köpvärda aktier

Börsveckan har i det senaste numret återvänt till skolbänken och där granskat börsens utbildningsbolag. Dessutom analyseras några av börsens konjunkturberoende bolag med blandade slutsatser.

Trots det låga aktiespridningen, Bure äger cirka 80 procent av det totala antalet utestående aktier, är Academedia en aktie att gilla. Bolagets marginal ser i år ut att öka från 10 procent till 12-13 procent. Det ger ett p/e-tal kring 11 och det är inte dyrt med tanke på tillväxten, menar Börsveckan råder till köp nu.

Bure räcker däremot inte till för ett högt betyg. Tidningen värderar utbildningsrörelsen till 1,75 miljarder, motsvarande 19 kronor per aktie. Vidare har Börsveckan svårt att värdera restverksamheten i portföljen till mycket mer än 0,8 miljarder. Summa summarum ger det 46 kronor per aktie, vilket ger en högst begränsad potential i aktien.

”Som aktie kan Bure på sin höjd få godkänt plus. Vi kräver högre betyg än så för våra köpråd”, heter det i analysen.

Det tredje utbildningsbolaget, BTS Group, är en gammal favorit för Börsveckan.

”Mycket talar dock för att 2008 blir ett mellanår och i det läget väljer vi att avvakta”, skriver Börsveckan.

Utanför utbildningssektorn och bortom de stora rubrikerna hittas B&B Tools, som enligt Börsveckan tillhör den skara av industrigrossister som har möjlighet till fortsatt god tillväxt med förbättrade marginaler. Räknat på en estimerad omsättning på 11 miljarder för det brutna verksamhetsområdet 2008/2009, och en bibehållen rörelsemarginal på 7,5 procent, hamnar p/e-talet på 10. Den värderingen, i kombination med låge multiplar i övrigt, ger bra höjd för riskerna kring den vikande konjunkturen.

En hög skuldsättning, spretig struktur och högt konjunkturberoende talar för att undvika Xano-aktien, skriver Börsveckan. Även om 2008 ser ut att kunna bli ett bra år för Xano, och aktiens värdering ligger på låga p/e 9 för årets estimerade vinst per aktie, tror Börsveckan att den låga värderingen snarast återspeglar en befogad oro för bolagets skuldsättning och förmåga att klara en svagare konjunktur.

Ett av de stora flaggskeppen inom svensk verkstadssektor, SKF, är lågt värderat anser Börsveckan och rekommenderar köp av aktien. Bolaget kan tjäna tillräckligt med pengar för att försvara dagens värdering på p/e 10 även i en svagare konjunktur. Därtill kommer en direktavkastning på för närvarande 5 procent och en historik med extra utdelningar de senast åren.

I övrigt konstaterar Börsveckan att försäkringskommissionären Insplanet har en oviss framtid varför rekommendationen är att avvakta med aktien. Brio har potential att lyfta om produktsatsningen faller väl ut, medan Intrum Justitias aktie skuggas av bolagets höga skuldsättning och har begränsad uppsida från dagens nivå. Empire får upprepad köprekommendation av Börsveckan, men Entraction är det bäst att undvika till dess risken minskar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.